VIDOVIĆ KRIŠTO: “Cijene energenata dramatično rastu a Vlada spava, i sanja svoj korupcionaški san”

“Plenkovićeva vlada ne razumije da vlade postoje kako bi donosile odluke i reagirale na svakodnevna događanja, pa tako i na nepredvidiva poskupljenja koja ugrožavaju egzistenciju građana i gospodarstva” poručila je saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto.

Vidović Krišto od Vlade traži da odmah donese paket mjera te pomogne gospodarstvu, socijalnim i drugim ustanovama i svim hrvatskim građanima.

Prenosimo priopćenje.

“Cijene energenata dramatično rastu a Hrvatska Vlada spava, i sanja svoj korupcionaški san. Hrvatsko gospodarstvo, obrazovne i socijalne ustanove suočene su s dramatičnim rastom cijena energenata koji ugrožavaju samu egzistenciju navedenih institucija. Porast cijena energenata nije nikakav hrvatski specifikum, već svjetski trend.

Svakodnevno svjedočimo reakcijama vlada, primjerice, pojedinih država naših partnera u EU koje donose hitne mjere kako bi pomogle gospodarstvu i cjelokupnom građanstvu. Tako je Austrija prije nekoliko dana donijela nekoliko mjera, počevši od zaštite socijalno ugroženih građana, sve do paušalnog dara svakom kućanstvu u visini od 150 eura.

U Austriji je, inače, dizel jeftiniji za jednu kunu od Hrvatske – i to u državi koja ima tri puta viši prosječni dohodak od Hrvatske. Ova nevjerojatna činjenica samo govori o tome koliko je korupcija pogubna za život svakog stanovnika Hrvatske. Za razliku od austrijske vlade, koja traži rješenja te donosi mjere kako bi pomogla svojemu gospodarstvu i građanima, hrvatska vlada spava i sanja svoj korupcionaški san. Resorni ministar Ćorić prijeti hrvatskim građanima da vlada neće učiniti ništa da pomogne gospodarstvu, zdravstvu te socijalnim i svim drugim institucijama pozivajući se na tržišna načela. Plenkovićeva vlada ne razumije da vlade postoje kako bi donosile odluke i reagirale na svakodnevna događanja, pa tako i na nepredvidiva poskupljenja koja ugrožavaju egzistenciju građana i gospodarstva.

Bezbroj je primjera kako vlade reagiraju na nepredvidljive krize. Tako je njemačka vlada u financijskoj krizi 2008./2009. hitnom reakcijom s tzv. „Abwrackpraemie“ spasila njemačku automobilsku industriju. Kad uzmemo, pak, iznose korupcionaških afera koje su djelo vladajućih moćnika, kao primjerice gubitničko i nemušto arbitriranje s MOL-om koji je Hrvatsku do sada koštao 200 milijuna kuna, kada uzmemo korupcionaške afere kao slučaj Mali Maj-CERP u iznosu od 104 milijuna otuđenih kuna, Croatia osiguranje – 3 i pol milijardi kuna, Uljanik – 6 milijardi kuna, onda je jasno da vlada dopušta da gospodarstvo propada, da su građani izloženi poreznoj i tržišnoj presiji, a hrvatska vlada pasivno promatra patnje hrvatskih građana te osjeća odgovornost isključivo prema moćnicima s kojima se zajednički protupravno bogate i osiromašuju hrvatske građane.

Zahtijevam od vlade Andreja Plenkovića da odmah donese paket mjera te pomogne gospodarstvu, socijalnim i drugim ustanovama i svim hrvatskim građanima. Naglašavam da je Vlada po Ustavu dužna donositi odluke i reagirati na akutne probleme. Ukoliko to Vlada ne želi ili ne zna, onda treba podnijeti ostavku.”