VIDEO: ZNANSTVENO OTKRIĆE – Koliko čovjek može maksimalno živjeti?

Podijelite članak

Jeanne Calment živjela je 122 godine

Jeanne Calment doživjela je 122 godine, a pušila je do 117. godine

Imate li dobre gene kada je riječ o dugovječnosti, koliko se uopće možete nadati da ćete uspjeti nadmašiti svoje bake i djedove i doživjeti duboku starost? 

Sada su i zhnanstvenici objasnili mnoge nejasnoće na tu temu. Dokazali su kako je u porastu broj ljudi koji dožive duboku starost.

Ali, istovremeno su dokazali kako se dobna granica koju ljudsko tijelo može podnijeti zapravo i nije pomaknula.

Znanstvenici sa Albert Einstein College of Medicine iz New Yorka utvrdili su kako i ljudsko tijelo ima vijek trajanja, a da je maksimalni limit 125 godina.

Proučili su vrlo detaljno International Database on Longevity, koja je bilježila dob preminulih iz 41 zemlje u razdoblju od 1968. do 2006. godine.

Nakon svega samo su mogli potvrditi teoriju kako se maksimalna dob koju čovjek može dosegnuti nije promijenila, unatoč značajnom broju osoba koje uspiju doživjeti duboku starost.

Znanstvenici su u časopisu Nature objavili: “Suprotno prethodnoj teoriji po kojoj se ljudski život može još produžiti, naši podaci govore da život ipak ima maksimalnu granicu koju je nemoguće prijeći, uprkos sve boljoj zdravstvenoj skrbi i kvaliteti života”.

Njihovi proračuni govore kako se tek jednom na svakih 10.000 godina može dogoditi slučaj poput onog Jeanne Calment, rekorderke koja je dosegnula dob od nevjerojatne 122 godine i 164 dana.

Podsjećamo, Jeanne je preminula 1997. godine. Zanimljivo je i koliko je nadživjela svog supruga koji je preminuo u 73. godini.

Simpatična i vitalna starica vozila je bicikl sve do 100. rođendana, a sve do 117. godine pušila je i dvije cigarete na dan.

U njezinom se životopisu spominje i sjećanje kada je davne 1877. godine prodavala olovke Vincentu Van Goghu.

Bilo joj je tada 13 godina, a veliki je slikar živio u njenom susjedstvu u Arlesu.

Zanimljivo je i da ga je Jeanne Calment opisala kao “prljavog, neurednog i svadljivog”.

Komentiraj