VIDEO: ŽIVOTNA DRAMA KAO SA FILMA – Nevin 18 godina u zatvoru, a potom osuđen na doživotnu robiju

steven avery

Piše: Dana Gordan

Mnogi aktivisti su uvjereni kako su dvojica optuženih, Steven Avery i njegov rođak zapravo nevini te su i pokrenuli peticiju kojom traže pomilovanje. Poslali su je i u Bijelu kuću.

Steven Avery (53) iz Wisconsina, protagonist je popularnog dokumentarnog filma „Making a Murderer“, koji je premijerno prikazan u prosincu prošle godine i kako prenose strani mediji, ruši sve rekorde gledanosti na Netflixu.

Avery je daleke 1985. osuđen za pokušaj silovanja i premlaćivanje. Proveo je punih 18 godina u zatvoru nevin. Napredna DNK analiza pokazala je da on nije počinitelj u spomenutom slučaju. Zato je 2003. godine bio pušten na slobodu. Kako bi se spriječilo zatvaranje nevinih ljudi, vlasti su 2005. uvele zakon nazvan po njemu, a kasnije, kako prenose mediji, taj zakon je preimenovan u Zakon o reformama kriminalne pravde.

Međutim, Avery je bio slobodan tek nepune dvije godine i u postupku tužbe kojom je tražio odštetu u visini 36 milijuna dolara od šerifa, državnog tužitelja i okruga, kada su ga ponovo uhitili zbog ubojstva Terese Halbach. Ona je naime bila posljednji put viđena živa na Averyevom posjedu, jer ju je on pozvao kako bi snimila automobil njegove sestre koji je htjela prodati. Njezin auto i izgorjele kosti pronađene na automobilskom otpadu u vlasništvu osumnjičenog, bio je dovoljan razlog za njegovo ponovno zatvaranje.

Avery se tada branio tvrdnjom da mu vlasti žele smjestiti jer od njih traži veliku odštetu za vrijeme koje je nevin proveo u zatvoru. Kako ne bi došlo do sukoba interesa, istragu o ubojsvu fotografkinje, predvodile su vlasti iz susjednog okruga Calumet. Ali, policajci koji su pretraživali Averyevu prikolicu, garažu i imovinu, bili su iz optuženikovog okruga Manitowoc, zbog čega su kasnije bili optuženi za malverzacije s dokazima.

Za nemilo ubojstvo je u ožujku 2006. optužen i Averyjev rođak Brendan Dassey, koji je priznao silovanje i osakaćivanje Teresinog tijela te sudjelovanje u ubojstvu. Iako je obrana smatrala da samo priznanje nije dovoljno jer se radi o mentalno zaostaloj osobi, 2007. bio je osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

U početku suđenja, čak sedam porotnika je smatralo da Steven nije kriv. Međutim, kasnije se doznalo da je jedan od porotnika, koji ga je osudio, šerifov otac, a jedna porotnica također zaposlenica okruga Manitowoc. Autoricama dokumentarca, jedan porotnik otvoreno priznaje kako su smatrali da je policija namjestila Averyju, ali su se bojali za svoju sigurnost.

U kolovozu 2011. optuženi je uložio žalbu i tražio ponovni sudski postupak, ali je odbijen. Novu žalbu je uložio nedavno, 11. siječnja ove godine pozivajući se na kršenje prava u procesu.

Mnogi aktivisti su uvjereni kako su dvojica optuženih, Avery i njegov rođak zapravo nevini te su i pokrenuli peticiju kojom traže pomilovanje. Poslali su je i u Bijelu kuću, ali im je odgovoreno da ih predsjednik SAD-a ne može pomilovati jer su u državnom zatvoru, a guverner Wisconsina Scot Walker, koji ima te ovlasti, zahtjev za pomilovanjem je odbio.

Međutim, aktivisti ne odustaju i pokrenuli su novu peticiju kojom traže pokretanje istrage šerifovog ureda u okruzima Manitowoc i Calumet.

Optuženom za ubojstvo nikako ne ide u prilog što od svoje rane punoljetnosti već ima problema sa zakonom. Sa 18 godina već je odslužio 10 mjeseci zatvorske kazne zbog pljačke bara, a dvije godine kasnije suđeno mu je zbog okrutnosti prema životinjama. On i još jedan muškarac zalili su mačku benzinom i zapalili. Za to je bio u zatvoru devet mjeseci.

Ni to nažalost nije zaustavilo njegova loša ponašanja, pa je izgurao svoju rođakinju s ceste, prijeteći joj pištoljem. Je li jedan od razloga što je rođakinja i supruga povremenog zamjenika šerifa, ne znamo, ali ga je optužila i da se skidao gol kada je prolazila pokraj njegove kuće. Osuđen je na šest godina i odslužio ih je zajedno s onih 18 godina koje je, te iste godine dobio za silovanje.

https://www.youtube.com/watch?v=qME9xeRC1CU