VIDEO: ŽIVI ZID IMA OVRŠNI ZAKON – Rješenje u sustavu više zakona u jednom

Godine 2011. Živi zid je krenuo u borbu protiv ovršne mafije, korumpiranih političara i kreditnog sustava. Samo ime stranke govori o naravi stranke, a to je zaštita ovršenih, blokiranih, najugroženijih građana koji su direktno pogođeni lošim zakonima i korumpiranim političarima, te da im omogući rehabilitaciju i normalan život u Hrvatskoj.

Danas je došao dan u kojem se predstavlja važan korak misije Živog zida, a to je potpuno novi cjeloviti Ovršni zakon.

„Živi zid sa svega tri zastupnika, s vrlo malim resursima napravio je bolji zakon u manje vremena, nego što je to napravilo ministarstvo, Vlada i 200.000 članova HDZ-a. Naš jedan zakon obuhvaća više zakona: Ovršni zakon, Zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima, Zakon o upisniku sudskih i javnobilježničkih osiguranja, Tražbina vjerovnika nad pokretnim stvarima i pravima, te djelomično ukida Zakon o javnom bilježništvu. Sve jasno strukturirano na jednom mjestu“, istaknuo je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

O čemu se točno radi, pojasnio je dr. Dominik Vuletić, stručnjak Živog zida za pravna pitanja koji je vodio radnu skupinu za izradu Ovršnog zakona.

1. Ovrha se može provoditi isključivo na temelju ovršne isprave: To znači da javni bilježnici koji za pečatiranje papira dobivaju ogromne količine novca više ne sudjeluju u postupku, a da postupak ide preko suda. To bi uvelike smanjilo broj ovrha u državi jer više od 50% ovrha danas provode javni bilježnici.
2. Uvodi se elektronske ovrhe gdje će se automatski provoditi ovrha, osim ako dužnik ne zaželi da se provede na stari način: Time se drastično smanjuju troškovi ovrhe.
3. Na naplatu prvo ide glavnica, tek onda kamate: Takvom vrstom naplate bi se dokinuo rast dugova i pad u dužničko ropstvo.
4. Troškovi postupka se fiksiraju u odnos glavnice duga: troškovi ne smiju biti veći od glavnice duga.
5. Pravo na dom: Ako obitelj živi u jedinoj nekretnini, ona ne može biti predmetom ovrhe.
6. Ovrha na nekretnini se ne može provoditi za tražbine manje od 60.000 kn.
7. Nekretnine koje su u vlasništvu fizičkih osoba ne smiju biti ovršene tijekom zimskih mjeseci.
8. Od ovrhe se izuzimaju božićnice, regresi, uskrsnice i slična primanja.
9. Iz ovrha se izuzimaju privatne stvari kao što su odjeća, odnosno neke stvari koje su bitne za održavanje određene gospodarske djelatnosti kao što je stoka, oprema za rad:
10. Prodaja ovršenih nekretnina više iz ruke HGK ide u ruke ministarstva gospodarstva: Tako smanjujemo mogućnost kriminalnih radnji u postupku.
11. Uvodi se jedinstveni registar računa: Građani će u bilo kojem trenutku moći upisati svoj OIB i vrlo lako otkriti postoje li kakvi postupci protiv njih.

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac najavio je borbu, birokratsku, proceduralnu i političku, da bi se prijedlog Živog zida proveo u djelo.

„Oko problema blokiranih postoji društveni konsenzus, svi žele da se taj problem riješi, Vlada mora prihvatiti rješenja koja bi pomogla dužnicima,” istaknuo je Bunjac.

Osim Ovršnog zakona, Živi zid je predložio i niz drugih prijedloga koji bi trebali pretvoriti Hrvatsku u normalnu državu gdje se može živjeti i raditi bez terora raznih interesnih struktura i lobija koji se bogate na lihvarenju građana, to su Zakon o agencijama za naplatu potraživanja, Zakon o valutnoj klauzuli te brojni drugi.

„Ako ministarstvo zastupa građane, one koji su ih politički postavili, zašto onda oni pomažu interesnim skupinama koje iskorištavaju građane? To nije normalno. Oni koji bi trebali biti brana građana od kojekakvih lobija i od osoba kojima nije do ničega stalo osim kapitala, oni su postali sluge,“ naglasio je Sinčić i zaključio:

„Vrijeme je da se sruši establishment, da se sruši ta oligarhija, vrijeme je da se uvede reda kroz demokraciju. Vrijeme je da Hrvatska postane normalna država, država jednakih mogućnosti za sve!“

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/pernari/videos/701044660334577″ bottom=”30″]