VIDEO: ZEMLJA SE ZAGRIJAVA STRELOVITO – Grenland se topi a snježne planine mogle bi postati pješčane pustinje

zemlja, zatopljenje

zatopljenje, zemlja

Piše: Dana Gordan

Gotovo da i nema mjesta na Zemlji koje je zadržalo svoju temperaturu i klimu od prije samo nekoliko godina. Glaciolozi i drugi stručnjaci šalju dramatične poruke. Obalni gradovi u najvećoj su opasnosti.

Globalno zatopljenje prijeti Zemlji. Stručnjaci to godinama govore, ali se premalo čini da bi se sve zaustavilo. Ljudi su sami sebi i prirodi najvećei neprijatelji, pa ne čudi kako su 2015. godine zabilježene najveće temperature na Zemlji, a zima ove 2016. je u globalu još toplija, samo što se, iznenada, na koji dan preseli na neko mjesto gdje nije takva bila i tada udara žestoko.

Gotovo da i nema mjesta na Zemlji koje je zadržalo svoju temperaturu i klimu od prije samo nekoliko godina. Te dramatične promjene posebno pogađaju Grenland, najveći otok na svijetu. Godine 2007. ljeti tamo je izmjerena temperatura od 35 stupnjeva Fahrenheita ispod nule (-37,2 Celzijevih stupnjeva). Puhali su kao i uvijek snažni vjetrovi koji nose snijeg.

Godine 2015. također ljeti otapa se led sve brže, a temperatura je bila samo 27 stupnjeva Fahrenheita iznad ništice (-2,7 Celzijevih stupnjeva). Za osam godina to je čak punih 62 stupnja Fahrenheita toplije! Podsjećamo, Grenland je drugo najveće područje leda na svijetu. Veći je od četvrtine SAD, a na najvišem dijelu debljine gotovo 3,5 kilometara.

„Grenland sadrži enormne količine vode u obliku leda“, kaže glaciolog Joel Harper, sa Sveučilišta u Montani, koji svakog ljeta proučava grenlandske ledenjake i njihovo kretanje. „A sada se više leda otopi nego li ga se stvara novog kroz snježne padavine. To uzrokuje podizanje razine mora.“

Inače, satelitske snimke pokazuju kako se tijekom najtoplijih dana gotovo polovica glečera rastapa, udvostručujući uobičajenu normu za ljetne mjesece. A kako se tope ledenjaci tako oni i tamne što u kombinaciji sa sedimentima i globalnim onečišćenjem zraka dodatno ubrzava proces zagrijavanja planeta.

Michael O’Neill mjeri na Grenlandu onečišćivače od 2008. i kaže:

„Što idete sjevernije to je zrak zagađeniji. Većina svjetske industrije nalazi se na sjevernoj polutki i upravo se tamo ispuštaju najveće koncentracije kemikalija.. A što je led tamniji to će se prije otopiti u ocean…Grenland trenutačno doprinosi podizanju razine mora s 40 posto.

Recimo i to kako se posljednjih stotinu godina razina svjetskih oceana podigla između 10 i 20 centimetara. Do kraja stoljeća znanstvenici predviđaju ddaljnji rast, a time će ugroziti obalne gradove poput Miamija, Mumbaija, Sydneya…

Nastavimo li tako jednoga dana će zbog brzine kojom se zagrijavanje širi, na mjestu snježnih planina nastati pješčane pustinje.

Pogledajte na ovoj snimci kako se Zemlja brzo zagrijavala.