VIDEO: ZELENSKI – Veliki plan za daljnje probleme za Rusiju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predložio je službeni sporazum sa saveznicima kako bi osigurao rusku naknadu za štetu koju su njezine snage prouzročile tijekom rata.

Rekao je da bi takav dogovor pokazao da nacije koje planiraju agresivne akcije moraju platiti za svoja djela.

“Pozivamo partnerske zemlje da potpišu multilateralni sporazum i stvore mehanizam koji će osigurati da svi koji su pretrpjeli ruske akcije mogu dobiti naknadu za sve nastale gubitke”, rekao je u video obraćanju.

Zelenski je dodao i da će prema takvom sporazumu ruska sredstva i imovina u zemljama potpisnicama biti zaplijenjeni. Zatim bi bili usmjereni u poseban odštetni fond.

“To bi bilo pošteno. I Rusija će osjetiti težinu svakog projektila, svake bombe, svake granate koju je ispalila na nas”, rekao je.

Bivši šahovski prvak Gari Kasparov i bivši oligarh Mihail Hodorkovski, koji danas žive u egzilu kao protivnici ruskog predsjednika, proglašeni su u petak “stranim agentima”, objavilo je rusko ministarstvo pravosuđa.

Bivši šahovski prvak Kasparov odavno je protivnik politici ruskog predsjednika Vladimira Putina, ima i hrvatsko državljanstvo, a živi gotovo 10 godina u SAD-u.

Hodorkovski je bio jedan od najjačih poduzetnika u Rusiji 90-ih se dok se nije politički sukobio s Kremljom kada je na vlast 2000. stupio Putin. Proveo je 10 godina u zatvoru od 2003. do 2013., i od tada živi u egzilu. Godinama je financirao u Rusiji oporbenu organizaciju Open Russia, koja se sama raspustila u svibnju 2021. pod rastućim pritiskom ruskih vlasti.