VIDEO: ZELENSKI PORUČIO – Oni su osvajači i čudovišta, lažovi, odgovarat će za zločine

Predsjednik Ukrajine, Volodomir Zelenski opet se na svojoj službenoj stranici obratio svom narodu.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Ukrajinci!

Sinoć su se pojavile informacije o žrtvama jučerašnjeg bombardiranja rodilišta i dječje bolnice u Mariupolju. Izgubili smo troje ljudi, uključujući dijete, djevojčicu. Broj ranjenih je 17. Riječ je o djeci, ženama, medicinskim radnicima.

Znate, ova tema se spominjala na ruskoj televiziji. Bilo je to u njihovom talk showu. Ali nisu rekli ni riječ istine. Ruse su lagali da u bolnici nije bilo pacijenata, niti žena i djece u rodilištu. Ruse su lagali da su tamo navodno zauzeli položaje “nacionalisti”. Lažu samouvjereno, kao i uvijek.

Ratni zločini su nemogući bez propagandista koji ih prikrivaju. Želim im reći jedno: vi ćete snositi odgovornost kao i svi oni koji zapovijedaju da se bombardiraju civili. Pronaći ćemo svu imovinu propagandista i njihovih suradnika. Dat ćemo sve od sebe da ju zaplijenimo gdje god da se nalazi. Volite bogat život. Volite prosperitetne zemlje. Ovo više nećete imati. A ovo je tek početak.

Sigurno ćete biti procesuirani za suučesništvo u ratnim zločinima. A onda, sigurno će se dogoditi, bit ćete omraženi ruskim građanima. Svi koje obmanjujete neprestano, svakodnevno, dugi niz godina. Kad osjete posljedice vaših laži u svojim novčanicima, u svojim sve manjim mogućnostima. U ukradenoj budućnosti ruske djece.

Rat nikada nije izoliran. Uvijek tuče i žrtvu i agresora. Agresor to tek kasnije shvati. Ali uvijek shvaća i uvijek pati.

Danas ponovno osiguravamo humanitarne koridore za naše gradove. Autobusi su već krenuli, kamioni su već na putu – s hranom, vodom, lijekovima.

Mariupolj, Volnovaka, Izjum, Sumi i regija. Gradovi i mjesta Kijevske regije – Bucha, Borođanka, Irpin, Hostomel… Srce mi je slomljeno zbog onoga što su osvajači učinili našim gradovima, našoj državi! I time što žele učiniti našim ljudima kojima je potrebna hitna pomoć.

Ruske trupe već su napravile humanitarnu katastrofu u Ukrajini. Ali za njih je to dio plana. Žele poniziti naš narod. Natjerati ih da uzmu kruh i vodu iz ruku osvajača koji stoje na koljenima. Tako da Ukrajinci mogu spasiti svoje živote samo odlaskom na okupirana područja ili u Rusiju. Zato blokiraju Mariupolj, zato blokiraju Volnovakhu, blokiraju druge gradove.

Osvajači posebno organiziraju ovo mučenje kako bi svojim propagandnim kanalima dali novi materijal. Samo za to. Čudovišta.

Unatoč svemu, jučer su svakog sata stizale ažurirane informacije o ljudima koje smo uspjeli evakuirati na slobodni teritorij Ukrajine. Ukupno je jučer spašeno više od 60.000 naših građana plus oni koji nisu stigli do noći i ujutro su nastavili evakuaciju.

Danas sam razgovarao, posebno o tome, s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. O mučenju naših gradova, naših ljudi. Razgovarao sam s francuskim predsjednikom Macronom.

U razgovoru s premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Borisom Johnsonom osjetio sam da će naša antiratna koalicija uskoro postati puno jača. Posljedično, pritisak na Rusiju za mir će također biti mnogo jači. Za nas su jako važne specifičnosti u odnosima sa svjetskim liderima, s europskim liderima.

Zaista se borimo za svoju neovisnost! Za slobodu, za jednakost svih na kontinentu! Zato želimo od partnera vidjeti odluke temeljene na stvarnosti, a ne na izjavama ili apstraktnim razmatranjima.

Ovih dana sastat će se čelnici EU kako bi razgovarali o ratu Rusije protiv Ukrajine. Za raspravu o našoj prijavi za članstvo u EU. Čekamo konkretan signal. Radujemo se snažnoj podršci. Jer bit će pošteno, stvarno, ljudski, europsko.

Točno znamo poziciju svakog vođe. Točno znamo tko je uz nas i tko misli da je Europska unija samo računica, dobit, rashodi i ništa više. Radit ćemo, nagovarat ćemo. Život će ih uvjeriti.

Ukrajinci! Naši branitelji!

Svi mi branimo svoju državu već 15. dan. Izdržali smo. Ukrajinska vojska odbija napade u ključnim smjerovima. Zahvaljujući našoj vojsci, narodnoj gardi, graničarima, policiji, teritorijalnoj obrani i svima koji su se uključili u obranu države, nismo postali robovi, niti ćemo postati!

Jer ovo je naš duh, ovo je naša sudbina. Ponos za naše Oružane snage Ukrajine je neograničen!

Poslije rata, nakon naše pobjede, obnovit ćemo sve što je uništeno.

Vrlo brzo i vrlo kvalitetno. Za svaki pogođeni grad izradit će se poseban državni program obnove. Već sam naložio Vladi da krene u razradu.

Černihiv i Sumi, Okhtyrka i Žitomir, Izjum, Mariupolj i svi naši lijepi gradovi u koje je došlo zlo neće vidjeti niti jedan trag ruske invazije.

Najbolji arhitekti, najbolje tvrtke, najbolji projekti. Za svaki grad! Želim to reći na primjeru Harkova. Naš Harkov, koji sada proživljava najgore patnje od Drugog svjetskog rata.

Saltivka, Oleksiivka… Možda većina Ukrajinaca ne zna ništa o tim imenima. Ali Harkovčani će čuti. Trg slobode bit će takav da će svi, svi mi, svi Europljani biti tu! Poltavski put, Belgorodska autocesta, Mironosytska ulica, Regionalna dječja bolnica, Harkovski onkološki centar, Sveučilište Karazin, Palača rada, Knjižnica Korolenko.

Sve ćemo obnoviti! Obećavam vam osobno. Stanovnici Harkova vidjet će da Ukrajina stoji uz njih. I stvarno je tako.

Slava Ukrajini!”