VIDEO: ZELENSKI AMERIKANCIMA – Imam 45 godina, no moj se život zaustavio kada je poginulo 100 djece

Ukrajinski predsjednik u obraćanju američkom Kongresu pozvao je na još sankcija i prekidanje poslovnih veza prema Rusiji te poručio da se u Ukrajini bori i za njihove vrijednosti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svome obraćanju članovima Kongresa rekao je da Europa takve užase kao u Ukrajini nije vidjela 80 godina.

“Rusija je napala našu domovinu i gradove. Napala je naše vrijednosti i to na brutalan način. Napala nas je tenkovima, avionima, napala je našu slobodu, pravo da živimo slobodno u svojoj zemlji i planiramo svoju budućnost”, rekao je Zelenski.

Trebamo zrakoplove koji će pomoći Ukrajini i Europi. Vi imate te zrakoplove, ali oni su prizemljeni, nisu na ukrajinskom nebu, oni ne štite naš narod. Imam san, te riječi su vam poznate, ali ja imam potrebu, trebam zaštititi svoje nebo i trebam vašu pomoć, rekao je Zelenski.

Pozvao je na jačanje sankcija i povlačenje preostalih američkih tvrtki koje posluju s Rusijom.

“Mir je važniji od prihoda”, poručio je Zelenski.

Zatim je pustio snimak s užasima rata u Ukrajini. Zahvalio se SAD-u na pomoći i pozvao američkog predsjednika Bidena neka bude vođa mira u svijetu.

“Ukrajinci danas ne brane samo Ukrajinu, već se bore za europske vrijednosti i svijet žrtvujući živote u ime budućnosti.

Zato danas Amerikanci ne pomažu samo Ukrajini, već Europi i svijetu da planet ostane živ da sačuvaju povijest i pravdu.

“Danas imam 45 godina, no moj se život zaustavio kad je poginulo 100 djece. Ne vidim razlog za život, ako ne mogu spriječiti smrt. Kao lider svoje nacije, moram se obratiti predsjedniku Bidenu. Vi ste lider svog naroda, želim da budete lider svijeta. Biti lider svijeta, znači biti lider mira. Hvala vam”, poručio je Zelenski.

“Hvala vam na vašoj podršci”, rekao je Zelenski.

Zastupnici su ga ispratili ovacijama i glasnim i dugotrajnim pljeskom.

Pokazao je kongresnicima video ukrajinskih gradova prije rata.