VIDEO: ZASTRAŠUJUĆE – Požar težak u šteti sedam milijardi i dalje divlja – prijeti najvećom katastrofom u Kanadi

požar, kanada

Zastrašujući plamenovi još su veći blizu Fort McMurrayja u Kanadi, i svi gledaju u nebo jer bi jedino dugotrajna kiša mogla pomoći obuzdavanju stravičnog požara koji guta sve pred sobom.

Požar se udvostručio u subotu i zahvatio je više od 200.000 hektara. Objavila je to agencija za upravljanje hitnim stanjima Alberte u najnovijem izvješću.

Zbog termometra koji je tijekom dana pokazivao gotovo 30 stupnjeva, vjetra jačine 40 kilometara na sat i niskog raslinja suhog zbog dva mjeseca suše, sve je još gore.

Više od 1.400 vatrogasaca, 133 helikoptera i 27 kamiona-cisterni borilo se s 43 različitih požara.

Sedam ih je bilo totalno izvan kontrole, posebice u i oko Fort McMurrayja, naftnog središta kanadskog zapada.

Jedina “dobra vijest” jest da se vatrena fronta “nastavlja udaljavati” od Fort McMurrayja i postrojenja za naftnu proizvodnju prema sjeveroistoku.

 

Stanje ostaje nepredvidivo i opasno a radi se o ogromnom i opasnom požaru izvan kontrole, rekao je ministar javne sigurnosti Ralph Goodale.

Premijerka Alberte predvidjela je da svi stradali opkoljeni vatrom na nekoliko desetaka kilometara sjeverno od Fort McMurrayja moraju biti evakuirani iz zone do kraja tjedna.

Požar zbog kojeg je već evakuirano 88.000 ljudi iz grada Fort McMurraya, pretvara se u najgoru prirodnu katastrofu u povijesti Kanade.

Šteta za osiguravatelje mogla bi iznositi 7 milijardi američkih dolara.

https://www.youtube.com/watch?v=fq0Eyb5gHkg