VIDEO: ZAISKRILO U SABORU – Pogledajte okršaj Pupovca i Glasnovića

Podijelite članak

Za vrijeme današnjeg slobodnog govora u Saboru u kojem je SDSS-ovac Milorad Pupovac iznio neke optužbe na nejednak tretman komemoracija u Jasenovcu i Bleiburgu, iako je i jednoj i drugoj pokrovitelj Sabor, došlo je do okršaja između njega i Željka Glasnovića.

“U sljedeća dva tjedna imamo jasenovački i bleiburški skup, a Sabor je obama skupovima pokrovitelj, ali odnos prema ta dva skupa nije jednak”, rekao je Pupovac.

“Prema jasenovačkom se Sabor odnosi kao da nije pokrovitelj, a prema drugom se odnosi kao da je istinski i posvećeni pokrovitelj. To govorim zato što je, nakon odluke austrijskih vlasti da se zabrani skup u Bleiburgu na način kako je do sada održavan, sva vlast u Hrvatskoj, svjetovna i crkvena, izvršna i predstavnička, učinila je sve da ispregovara pretpostavke da se taj skup održi, pristajući na to da poštuje austrijske zakone koji zabranjuju veličanje fašističkih, u ovom slučaju ustaških, ideja, simbola i poruka”.

Podsjetio je i na to kako su u Hrvatskoj na snazi isti zakoni koji zabranjuju fašističke i ustaške simbole, da su na snazi su odredbe Ustava, presuda Ustavnog suda o slučaju općine Slatinski Drenovac, gdje je jedna ulica nosila naziv 10. travnja, a to se ne poštuje.

Iz klupe mu je dobacivao Željko Glasnović iz Kluba Nezavisni za Hrvatsku, a Pupovac je nejprije zapitao treba li nakon toga uopće nastaviti izlaganje, a potom rekao kako Glasnovićev postupak vrijeđa dostojanstvo svih zbog kojih će se u petak održati skup u Jasenovcu, i to “bez službenog predstavnika Sabora i Vlade”.

Milijan Brkić, koji je vodio sjednicu, upozorio je Glasnovića zbog dobacivanja, a Pupovca i sve ostale kolege pozvao da se ne dijele na temama odavanja počasti žrtvama.

A u svom slobodnom govoru Glasnović je potome u samom uvodu rekao:

“Neki se boje istine jer imamo stotine masovnih grobnica. Neki koji ovdje sjede bili su članovi Komunističke partije i klanjaju se Mao Ce Tungu koji je odgovoran za 48 milijuna mrtvih, što od ubojstava, što od izgladnjivanja”.

Komentiraj