VIDEO: VRKLJAN PREMIJERU – Koliko je Vlada izdala radnih dozvola za naše iseljeništvo?

Zastupnik Milan Vrkljan postavio je pitanje premijeru Andreju Plenkoviću: “Koliko je Vlada RH izdala radnih dozvola za naše iseljeništvo jer je poznato da nešto manje od 4 milijuna Hrvata živi u Hrvatskoj, a isto toliko Hrvata živi izvan RH”.

“Zbog čega vi kao premijer ne pratite iskustvo Izraela?”, upitao je Vrkljan premijera.

“Što se tiče naših ljudi, pretpostavljam da vi razumijete da svatko tko ima hrvatsko državljanstvo njemu ne treba radna dozvola. To je dosta jednostavno za razumjeti. Što se tiče većine naših ljudi, mijenjali smo zakon o državljanstvu, da olakšamo Hrvatima, posebno potomcima koji su treća, četvrta generacija, da što lakše dođu do državljanstva. Ako smo se mi odlučili biti dio europske obitelji, onda kad smo taj cilj ostvarili, a k njemu smo išli uz punu svijest da je jedna od temeljnih sloboda i sloboda kretanja građana”, rekao je Plenković.

“Mi nadomještamo to s ljudima koji dolaze iz trećih država nadomjestiti praznine na tržištu rada. Što smo mi razvijeniji, to će nam više dolaziti ljudi nadomjestiti neka radna mjesta. A Izrael je uvijek dobar primjer”, rekao je Plenković.