VIDEO: VON DER LEYEN U BUČI – Ovdje smo vidjeli užasno lice Putinove vojske

Predsjednica EK je u Ukrajini posjetila i Buču. No čak i prije strahovitih prizora razaranja je Ukrajini obećala “brzi put” pristupa u Europskoj uniji.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je bila očito potresena onim što je vidjela u Buči: “Ovdje smo vidjeli užasno lice Putinove vojske, vidjeli smo nemilosrdnost i bezdušnost kojom su držali grad u okupaciji”, izjavila je novinarima. “Ovdje u Buči smo vidjeli kako je razorena naša čovječnost i čitav svijet tuguje s ljudima u Buči.”

Von der Leyen je na čelu europskog izaslanstva koja je doputovala u Ukrajinu pružiti podršku toj zemlji. Još na putu u Kijev je izjavila kako “ima put” Ukrajini za njeno članstvo u Europskoj uniji: “U normalnim okolnostima traje godinama dok Vijeće ne prihvati zahtjev neke zemlje za članstvom, ali Ukrajini je to uspjelo u tjedan ili dva”, izjavila je predsjednica Europske komisije. “Naš cilj je predstaviti zahtjev Ukrajine Europskom vijeću već ovog ljeta”, prenosi Deutsche Welle.

“Pomoći ćemo demokratskoj Ukrajini”

To neće značiti da će i samo članstvo doći brzo, ali Ukrajina može računati na pomoć Europe. Ona je uvjerena kako će ta zemlja i iz ovog rata izaći kao demokratska zemlja, a zajedno s ostalima postoji spremnost obnoviti zemlju i pomoći joj u potrebnim reformama.

U europskom izaslanstvu koje je ovog petka stiglo u Ukrajinu je i posebni povjerenik za vanjske poslove Josep Borrell, slovački premijer Eduard Heger i više zastupnika Europskog parlamenta. Još za vrijeme puta su saznali i za raketni napad i brojne žrtve na kolodvoru Kramatorska na istoku Ukrajine, što je von der Leyen nazvala “odvratnim”: “Zaprepaštena sam gubitkom ljudskih života i osobno ću izraziti saučešće predsjedniku Volodimiru Zelenskom.”

Još u utorak je predsjednica EK predstavila, sad već peti paket sankcija protiv Rusije. Po njemu se predviđa zabrana uvoza ugljena iz Rusije, ali i čitav niz mjera ograničenja trgovine s tom zemljom, sve do načelne zabrane pristajanja ruskih brodova u luke Europske unije.