VIDEO: VIDOVIĆ PLENKOVIĆU – Kada ćete se očitovati o izbornom sustavu, koji nisu festival demokracije?

Saborski zastupnik Davorko Vidović postavio je Plenkoviću pitanje oko izbora i njihove provedbe. “Izbori u Hrvatskoj već dugo nisu festival demokracije”, rekao je Vidovi, dodavši da glas svakoga birača u Hrvatskoj ne vrijedi jednako.

„Izbori odavno nisu festival demokracije, ali su jedan od najvažnijih političkih događaja u zemljama koje imaju parlamentarnu demokraciju; stoga je više nego važno kako se osigurava njihova provedba, kako se organiziraju, a prije svega kakav je izborni model.

Pitanje ustavom zajamčene jednakosti i pitanje glasa svakog građanina postojećim rješenjem izbornog zakona rezultiraju da glas ne vrijedi jednako. Pojedinačno niti izborni zakon niti zakon o izbornim jedinicama nisu nesustavni ali proizvode neustavni učinak“ upozorio je predsjednik Socijaldemokrata i potpredsjednik Sabora Davorko Vidović premijera Andreja Plenkovića, te ga kao predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a upitao zašto se nije očitovao po tom pitanju, te kani li to učiniti i kada?

“Što se tiče pitanja izbornoga sustava, koliko je meni poznato to pitanje nije u eteru mjesec dana, nego barem deset godina. Postoji jedna općepoznata činjenica koje nije potvrđena samo na zadnjem popisu stanovništva, a to je da se dogodilo previše diskrepancije oko izbornih jedinica u odnosu na broj stanovnika. Mi ćemo i kao HDZ i kao vladajuća većina, kad dođe vrijeme, artikulirati prijedloge koji bi mogli modificirati sustav da ta diskrepancija dođe u onih +-5 posto. Kad ćemo to učiniti, dozvolit ćete da mi odlučimo. Do izbora ima još podosta. Ima onih koji bi na izbore htjeli sutra, nema nikakve potrebe za to”, rekao je Plenković.