VIDEO: UMJETNIK NARODNE GLAZBE – Preminuo Zoran Kalezić, a zadnju pjesmu posvetio supruzi Ireni

Legendarni pjevač narodne glazbe Zoran Kalezić preminuo je u 73. godini nakon duge borbe s teškom bolešću.

Kalezić je rođen 1. veljače 1950. u Danilovgradu, a prvi solo nastup imao je na festivalu “Beogradsko proljeće”.

Bio je šest godina predsjednik Udruženja estradnih umjetnika i izvođača Srbije. Obilježio je crnogorsku kulturu tradicionalnim pjesmama, a neke od njih je i sam komponirao.

Koncertom u beogradskom Sava centru 2016. obilježio je pedeset godina rada. Sa suprugom Irenom ima sina i kćerku, a posljednja pjesma koju je objavio posvećena je upravo njoj, javlja avaz.ba.

Borio se godinama s rakom, a mediji pamte njegovu izjavu: “Ja sam na vrijeme očima dušu napojio ljepotom i shvatio što je novac. A što ja novcem mogu kupiti? Mogu kupiti nekoliko godina života. Borim se s ovim karcinomom, i malo da poboljšam neku terapiju. Ali ništa veliko. Ne mogu se spasiti”.

Oglasili su se i iz Croatia Recordsa:

IN MEMORIAM ZORAN KALEZIĆ
(1. 2. 1950. – 4. 1. 2023.)
S velikom tugom javljamo kako je u 72. godini života preminuo legendarni pjevač narodne glazbe Zoran Kaletić. Rodom iz Kosovog Luga kod Danilovgrada, prve glazbene korake pravi već od svoje desete godine kada je kao talentirano dijete pjevao i glumio na školskim priredbama. Njegov otac Dragiša, bivši glavni urednik Radio Titograda, nikako nije volio da se njegov sin bavi tim “neozbiljnim zanimanjem”, pa ga je uputio da uči srednju tehničku školu s nadom da će jednog dana završiti fakultet. Poslušni i lijepo odgojeni sin predano je učio, ali ni pjevanje nije zaboravio. Potajno se upisao u KUD “Budo Tomović” i pjevao je na njihovim amaterskim priredbama. Prelazak u Beograd omogućio mu je da počne sa snimanjem ploča i postigne svoje najveće uspjehe.

Njegov karakteristični promukli glas, sjetne pjesme, kao i tekstovi za najširu publiku, donijeli su mu veliku popularnost. Prvi solo nastup ima na “Beogradskom proleću”, gdje sudjeluje pored Dragana Stojnića, Predraga Cuneta Gojkovića, Dušana Jakšića i drugih. Zatim se nižu nastupi i nagrade na festivalima: 1971. Prva nagrada na festivalu zabavne pjesme “Crna Gora 71” za pjesmu “Zbog đevojke Crnogorke”, 1973. Prva nagrada na festivalu “Akordi Kosova” za autorsku pjesmu “Vratiću se majko” za tekst i kompoziciju; 1978. Prva nagrada na festivalu “Ilidža 78” za pjesmu “Jednoj ženi koje nema više” čiji je autor i koju je posvetio Silvani Armenulić; pobjeda na Međunarodnom festivalu “Mesam”, pjevač godine i pjesma godine “Moj dobri anđele”. Pored mnogobrojnih nagrada koje je Zoran Kalezić dobivao od početka karijere, trofeja i odličja koja krase njegov dosadašnji rad na estradi, dobio je još i drugu nagradu na Festivalu narodne muzike u Parizu, Prvu nagradu na festivalu “Beogradsko proleće”. Godine 1984. dobitnik je nagrade svog rodnog grada “Dan oslobođenja Danilovgrada”. Dobitnik je nagrade Dana oslobođenja Podgorice “19. decembar” za 2015. godinu.

Šest i po godina je bio predsjednik Udruženja estradnih umjetnika Srbije. Vlasnik je Estradne nagrade Srbije i nosilac statusa Istaknutog umjetnika Jugoslavije.  Dobitnik je oskara za životno djelo u Crnoj Gori. Rijetki su pjevači koji su prodali više od 20 milijuna nosača zvuka, Zoran Kalezić je jedan od njih. Uvijek vjeran sebi i glazbi, ide dalje krupnim koracima boreći se da iz sebe izvuče najbolje i najiskrenije se da svojoj publici. Jedanaest godina je živio u SAD-u i  kao  umjetnik dobio američko državljanstvo. Dobitnik nagrade za životno djelo na festivalima “Miholjsko leto” 2014. godine, zatim “Moravski biseri” 2015. godine.

Povodom obilježavanja 50 godina bavljenja glazbom pripremio je dvostruki CD pod naslovom “Pedeset godina života sa muzikom” od kojih je jedan solistički koncert uživo “Kotrlja se život”, a na drugom je pet novih pjesama na tekstove istaknutih crnogorskih pjesnika Aleksandra Lesa Ivanovića, Dragana Radulovića i Vitomira Vita Nikolića. U ediciji 50 originalnih hitova, na ovom trostrukom CD-u, objavljene su samo neke od najvoljenijih i najpopularnijih pjesama Zorana Kalezića koje će se zauvijek slušati.

Najveći opus nezaboravnih i vječnih pjesama Zoran Kalezić je snimio za Jugoton, odnosno današnji Croatia Records. Svojim toplim autentičnim glasom i dubokom emocijom, jedinstvenom interpretacijom i doživljajem pjesama, ostavlja veliki i značajan trag u narodnoj glazbi. Njegove pjesme i danas se rado slušaju i u njima se prepoznaju iskrena osjećanja i poruke. Zato ih ljudi toliko vole.  Stoga, Zoran Kalezić mnogima će nedostajati i kao čovjek i kao glazbenik, a njegove pjesme ostat će sveprisutne vječno. Počivao u miru.