VIDEO: UGLEDNI DRŽAVNICI U KIJEVU – Pogledajte kako im se narugao Dmitrij Medvedev

Ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Kijevu su posjetili francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, talijanski premijer Mario Draghi i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis.

Izvor: Media servis

Ukrajini stiže i nova vojna pomoć s američke strane, a Rusija ističe da je spremna za novu rundu pregovora dok istovremeno upozorava o mogućem prekidu isporuke plina Europi.

Na istoku Ukrajine u Severodonjecku i dalje se vode najžešće borbe. Ruska vojska nadzire veći dio grada u kojemu su tisuće ljudi ostali bez struje i nužnih potrepština. U gradu Pokrovsku također je teško stanje, a tamo je nastao i golemi krater nakon ruskih napada na grad. Gradonačelnik toga grada rekao je stanovništvu da se evakuira, a većina evakuiranog stanovništva odlazi u Dnjipro i Lavov.

Visoki ukrajinski dužnosnik rekao je da je do tisuću ukrajinskih vojnika svaki dan ubijeno ili ranjeno u regiji Donbas. Rusija je rekla da je spremna obnoviti mirovne pregovore s Ukrajinom, ali da Kijev tek treba odgovoriti na njezine prijedloge, prenosi Interfax. Podsjetimo, pregovori između dviju zemalja uglavnom su u zastoju od ožujka, a obje strane krive jedna drugu za nedostatak napretka.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prihvatio je pozive na samit G7 i NATO koji će se održati krajem lipnja u južno Njemačkoj i Madridu. Također je pohvalio svoju vojsku koja se bori protiv ruskih snaga.

“Branimo Donbas. I usput rečeno, u svim našim međunarodnim kontaktima čujem divljenje našim postupcima i muških i ženskih branitelja. Svijet želi naučiti od Ukrajine kako se boriti i kako pobijediti. Tijekom ovih dana rata ukrajinska vojska se pokazala hrabrom, mudrom na bojišnici zajedno sa sposobnosti i taktičnosti pobijedit ćemo neprijatelja.”

Francuski predsjednik Emannuel Macron. “Nalazimo se u Irpinju, mjestu koje je potpuno uništeno sa brojnim drugim gradovima. Ruska vojska je uspješno zaustavljena nakon što su počinjeni masakri na području. Imamo prve znakove da su ovdje počinjeni ratni zločini. Surađujemo na slučaju, zahvaljujem policiji, stručnjacima, francuskim odvjetnicima koje smo poslali od prvih dana s brojnim drugima na teritorij.”

Macron je dodao da se Irpin nalazi pored drugih gradova, posebno Buče u kojima su počinjeni masakri i gdje postoje tragovi onoga što su ratni zločini. “Ukrajina se mora moći oduprijeti i pobijediti. Mi smo na strani Ukrajinaca i Ukrajinaca, bez dvosmislenosti”, zaključio je francuski predsjednik.

A bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev narugao se njihovom posjetu i na Twiteru napisao:

“Europski ljubitelji žaba, kobasica i špageta vole posjećivati Kijev”, aludirao je na francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, njemačkog kancelara Olafa Scholza i talijanskog premijera Marija Draghija.

Posjet čelnika “nema nikakvu korist”, napisao je. “Obećali su EU članstvo i stare haubice Ukrajini, omamljeni gorilkom (ukrajinskim alkoholnim pićem) i putovali vlakom, kao prije 100 godina.”

“Da, to neće dovesti Ukrajinu bliže miru. Sat otkucava”, napisao je.