VIDEO: TO JE GAZDA – Američki kralj jogurta Ulukaya darovao radnicima 10 posto svog carstva

hamdi ulukaya

Hamdi Ulukaya, Amerikanac turskog podrijetla, vlasnik kompanije Chobani, proslavljene u svijetu po proizvodnji vrhunskih jogurta, poznat je i po tome da dio svog bogatstva daje nesebično u humanitarne svrhe.

Pripremila: Gordana Ivas

Nedavno je znatan dio svojeg bogatsva poklonio siromašnim izbjeglicama, a sada je osvojio svijet odlukom da svojim radnicima pokloni deset posto svih akcija firme. Oko 2.000 radnika dobit će otprilike 150.000 dolara vrijednosti tvrtke. Ukoliko izađu na burzu, vrijednost će drastično porasti.

Ukupno Ulukayino bogatstvo procjenjuje se na dvije milijarde dolara, a svoje radnike očito doživljava kao pomagače i prijatelje jer, kako kaže, odlučio je odužiti se onima koji su mu pomogli na njegovom putu ka upjehu.hamdi ulukaya

Jedna od njegovih radnica komentirala je kako se dobro sjeća vremena kada su kao mala firma tek počinjali s radom i koliko su naporno radili. Druga je pak dodala kako je lijepo dobiti novac, ali je još vrijednije znati koliko su radnici u Chobaniju cijenjeni.

Od 1994. godine kada se Hamdi doselio u SAD, ne poznajući niti jezik, pa do danas, stvoreno je poslovno carstvo na temeljima propale tvornice jogurta. Godine 2005. ovaj hrabri Turčin kurdskog podrijetla odlučio je tvornicu kupiti i stvoriti vlastiti brend proizvodeći jogurte po tradicionalnoj recepturi kojoj je svjedočio još kao dječak odrastavši u šatoru i gledajući svoju majku kako spravlja sireve.

Forbesovi ekonomski analitičari pohvalili su najnoviji Ulukayev potez i uvjereni su kako će na taj način dodatno motivirati radnike da rade više i uprihoduju neophodan novac za njezino daljnje širenje.

https://www.youtube.com/watch?v=qormpegl1l0