VIDEO: TKO JE SRUŠIO STARI MOST U MOSTARU – Evo što je o tome govorio general Praljak

praljak

“Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje suca Pocara, zaključuje da, kako je Stari most bio vojni cilj, onda se njegovim razaranjem ostvaruje sigurni vojni dobitak i ne može se smatrati da je to ‘bezobzirno razaranje'”, rekao je Carmel Agius, predsjednik ICTY-ja, na završnom sušenju bosansko-hercegovačkoj šestorci u Haagu.

Podsjetimo, most je srušen 9. studenog 1993. godine u jeku hrvatsko-bošnjačkog sukoba, a oko toga tko ga je srušio postojale su razne teorije.

Ni sud u Haagu na to pitanje nije odgovorio. Neki su tvrdili kako je za rušenje izravno odgovoran Slobodan Praljak, a drugi da ga je srušila Armija BiH.

Praljak se trudio godinama dokazivati da most nije srušila granata HVO-a, već postavljeni eksploziv.

Tvrdio je kako je most srušen aktiviranjem eksplozivnog naboja postavljenog na lijevoj obali Neretve, na kojoj je bila Armija BiH.

Inače, Stari most u Mostaru preko rijeke Neretve je UNESCO-va svjetska baština, a kada je izgrađen, bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu.

Dao ga je sagraditi 1566. godine Sulejman Veličanstveni. Stari most ima izražen luk širok 4 metra i 30 metara dug koji svojom visinom od 24 metra, na najvišem mjestu, dominira rijekom Neretvom.

Obnova, koju su financirali Turska, Hrvatska, Italija, Nizozemska, Svjetska banka, Europska banka za obnovu i Grad Mostar, započela je 2003. godine, a završena u srpnju 2004.

Ceremonija svečanog otvorenja upriličena je 23. srpnja 2004. godine.

PISALI SMO:

POSLJEDNJA ŽELJA PRALJKA: U pismu napisao – na pogrebu samo obitelj i 12 prijatelja – čitajte OVDJE.

 

Komentiraj