VIDEO: TAJNA PJESME GALEB I JA – “Ma, zaj**i, ovo ja pjevam”, Oliver je poručio Runjiću

Foto: Screenshoot
Foto: Screenshoot

Oliver Dragojević, istinska pjevačka legenda, ostavio nam je mnoge pjesme, a poznatu “Galeb i ja” prvi je put otpjevoa 1975. godine.

Svaka pjesma ima, naravno,  iza sebe neku priču o tome kako je nastala, pa tako i ova balada, jedna od briljantnih pjesama od njih dvjestotinjak koliko ih je Zdenko Runjić napisao za Olivera.

”Šetao sam Firulama sa sinom Borisom koji je tada imao sedam-osam godina. Bila je jesen, južina, a galebovi su se skupljali na lažini. Mali me u jednom trenutku upitao zašto ne bih napisao jednu pjesmu o galebu i ja sam počeo razmišljati kakva bi to pjesma trebala biti. Možda filozofski razgovor između čovjeka i galeba? On gore slobodno leti, nema prirodnog neprijatelja, čovjek je dolje, okovan svojim brigama”, ispričao je Runjić, kako piše Skalinada.hr.

Tekst Tomislava Zuppe nije mu se odmah svidio, već mu se vratio negdje mjesec iza otkako ga je vidio. Pkesmu je trebala izvesti klapa, ali kada ju je čuo Dragojević, njegova je poruka bila više nego jasna:  ”Ma zajebi, ovo ja pjevam!”

”Galeba je u klubu jednog mog školskog kolege u Los Angelesu čuo Neil Diamond, koji je upravo pisao glazbu za film Galeb Jonathan Livingston i oduševio se. Ne smijem reći kolike novce mi je ponudio da on potpiše pjesmu, ali ovdje su već svi znali da je to moja pjesma, a u filmu je trebala biti naslovna, tako da to nije dolazilo u obzir”, rekao je Runjić koji je glazbu za Galeba napisao u samo 20 minuta.

Komentiraj