VIDEO: SVIRAO JE I ZUBIMA – Veliki gitarist Jimi Hendrix otišao je na današnji dan prije 50 godina

Sjajni američki glazbenik, pjevač, tekstopisac, jedan od najtalentiranijih i najupečatljivijih gitarista u povijesti rock glazbe, Jimi Hendrix, napustio je ovaj svijet u svojoj 28. godini, na današnji dan prije točno 50 godina.

Rođen je 27. studenoga 1942., a prvu je gitaru dobio kad mu je bilo 12 godina. Svirao je po raznim po klubovima u SAD-u dok ga nije čuo bivši basist grupe “Animals”, Chas Chandler, koji mu je ponudi da mu bude menadžer i da krenu u Veliku Britaniju.

Vrlo je brzo postao zvijezda hitovima poput “Hey Joe”, “The Wind Cries Mary”, “Purple Haze”… U svojoj je kreaciji išao tako daleko da je gitaru svirao i zubima.

U američku Rock’n’roll kuću slavnih i britansku Muzičku kuću slavnih uvršten je 2005. godine, a njegova zvijezda u Hollywoodu postavljena je 1994. godine. Časopis “Rolling Stones” 2005. godine postavio je Hendrixa na prvo mjesto liste “100 najvećih gitarista svih vremena”.

Bio je na vrhuncu slave kad je umro u hotelskoj sobi, 18. rujna 1970. godine. Obdukcija je zaključila da je smrt Jima Hendrixa prouzročena gušenjem uslijed povraćanja crnog vina – istog koje je te noći popio sa svojom djevojkom.

Komentiraj