VIDEO: STRAVA RATA – Rusi pucaju po civilima – Ukrajina istražuje više od 4.500 navodnih ratnih zločina

Već je 42. dan ruske invazije na Ukrajinu. Prema izvješću ukrajinskog Glavnog stožera, ruska vojska se razmješta prema Donjecku i Luhansku. Nastavljaju se žestoka granatiranja na Mariupolj, gdje se iz dana u dan pogoršava humanitarna situacija. Stanovnici su bez vode, struje i grijanja.

Izvor: Media servis

Čelnik ukrajinske lokalne vojne uprave rekao je da je oko 400 stanovnika kijevskog predgrađa Hostomela nestalo tijekom 35 dana ruske okupacije. Oko tog predgrađa vodile su se snažne borbe od početka ruske invazije. Prije nekoliko dana ukrajinske snage preuzele su kontrolu nad Hostomelom, zajedno s ostalim kijevskim predgrađima Irpinom i Bučom, otkuda stižu strašne snimke ubijenih civila.

Britanski obavještajci su u novom izvješću objavili da su tijela ukrajinskih civila ležala na ulici u Buči najmanje deset dana prije nego što je grad vraćen pod ukrajinsku kontrolu.

Ukrajinski tužitelji kažu da istražuju 4.684 navodna ruska ratna zločina nakon što je užas nedavnih zločina počinjenih u ukrajinskom gradu Buča izašao na vidjelo, prenosi The Guardian.

Prema podacima koje je objavilo tužiteljstvo, od utorka je pod istragom ukupno 4.468 potencijalnih ratnih zločina, a brojka raste svaki dan. Procjenjuje se da je od početka ruske invazije poginulo oko 167 djece.

Ukrajinska državna tužiteljica Irina Venediktova opisala je nedavno oslobođene gradove oko Kijeva kao “izmučenu regiju iz pakla” te je obećala kazniti odgovorne.

Snimku iz Buče, sjeverozapadno od Kijeva na kojoj se vidi kako ruski vojnici pucaju na civila na prometnici objavio je The New York Times.

Na snimci se vidi biciklist koji se kreće gradom, u jednom trenutku silazi s bicikla, potom skreće u ulicu koju su okupirali ruski vojnici, a oni zatim ispaljuju nekoliko rafala duž prometnice.

Snimka je nastala krajem veljače, dok je grad bio pod ruskom okupacijom, a tijelo biciklista pronađeno je na istoj lokaciji nakon povlačenja ruskih snaga.