VIDEO: STRAŠNO NEVRIJEME U SLOVENIJI – Voda nosila sve pred sobom – ima i mrtvih

Stotine vatrogasnih intervencija zabilježeno je u Sloveniji od sinoć zbog bujičnih poplava koje su uzrokovale obilne padaline.

Najmanje troje ljudi poginulo je od posljedica nevremena i katastrofalnih poplava koje su zahvatile Sloveniju, objavila je u petak slovenska novinska agencija STA.

Slovenac je smrtno stradao na području Kamnika, a dvoje Nizozemaca u planinama na području Kranja.

Okolnosti smrti još se utvrđuju, rekla je policija agenciji. “Čini se da je u Kamniku smrt posljedica poplava, a da u planinama uzrokovana udarom groma. Još se utvrđuju okolnosti smrti”, izjavila je Maja Adlešič Ciperle iz policije.

Tri kampa su evakuirana, nekoliko mjesta je odsječeno od ostatka zemlje.

Crveno upozorenje proglašeno je za sjeverozapadno, sjeveroistočno područje i središnji dio države.

Ministar obrane Marjan Šarec posjetio je stožer Civilne zaštite i kazao da su izvanredne mjere proglašene za mjesto Kamnik. Istaknuo je da je situacija ozbiljna i pozvao je građane da ne otežavaju rad spasilačkim službama.

Foto: Gasilci 112/Facebook

Najjači pljuskovi bili su na području južnog podnožja Julijskih Alpa te na području između Idrijskog Hribovja prema Gorenjskoj i Koruškoj. Na tim područjima noćas je palo između 100 i 200 litara po četvornom metru, rekao je slovenski meteorolog Brane Gregorčič, prenosi portal Slovenske televizije.

– To je mjesečna količina oborina. Međutim, na moru nije pala ni kap kiše. Razlike u Sloveniji vrlo su velike. Ponekad netko ima velikih problema, a drugi pak smatraju da upozorenje i nije bilo potrebno, izjavio je Gregorčič za Radio Sloveniju.

Istaknuo je i da je danas upozorenje za sjeverno područje podignuto na crveno, i to zbog obilnijih oborina predviđenih za večeras. Glavnina oborine prenijet će se sa zapada na istok.

Djeca evakuirana iz vrtića.