VIDEO: ŠPRAJC REŠETAO PREMIJERA – Bilo je napeto, burno, ima i nekih važnih novosti

Premijer Andrej Plenković gostovao je u jučerašnjoj emisiji RTL Direkt Zorana Šprajca i dgovarao na mnoga aktualna pitanja.

“Razumijem da pojedini predstavnici sindikata žele ostvariti što više za svoje članove, u ovom konkretnom slučaju sindikati osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Ali, vlada mora voditi brigu o društvu u cjelini. Ono što smo stavili na stol kao ponudu sindikatima jest šest posto za sve, koliko su i tražili”, rekao je na početku o štrajku Plenković za RTL Direkt.

“Plus, obveza vlade je razmotriti zajednički uredbu o koeficijentima, u kojoj ima puno nepravdi i nelogičnosti, pa da vidimo kakvi bi trebali biti u budućnosti. Politika ove vlade, što se tiče plaća, 2017. bila je “2+2+2”, novi aranžman je bio “3+2″, 11,5 posto dosad… I s novom ponudom doći ćemo do kraja 2020. na 18,3 posto povećanja plaće u državnom i javnom sektoru, plus porezna opterećenja”, rekao je premijer.

“Njima će porasti plaće između 1300 i 1600 kuna, je li to dobro?”, upitao je premijer Šprajca, a on mu je odgovorio kako se štrajk zato ne vodi.

“Ne želim mijenjati cijelu fiskalnu politiku”, rekao je Plenković. “I onda smo još ponudili još dva posto koje su sindikati mogli potpisati odmah”.

Šprajc mu je odgovorio kako je nasljedio sustav koji nije pokušao promijeniti. “Nije točno da nismo pokušali. Pokušali smo dva puta, nismo uspjeli postići konsenzus. Postoje određeni, vrlo osjetljivi elementi unutar same vlade.”

Na komentar da se nikome ne želi zamjeriti, Plenković kaže: “A nemojte baš tako. Mi smo napravili stvari koje idu u korist i učiteljima i profesorima. Nama je obrazovanje važno.”

Šprajc je upitao premijera je li točno da njegova vlada troši previše i dodao kako je uspoređuju s pijanim milijarderima. “Bili smo oduševljeni kao Vlada kada smo platili 4,5 milijardi kuna jamstava nekih ranijih vlada, bili smo strašno oduševljeni što smo unatoč tome ostvarili proračunski višak. Imamo zdravi gospodarski rast koji nije na zaduženjima, cijelo vrijeme smanjujemo javni dug”, rekao je Plenković na što je Šprajc ustvrdio da to nije točno.

Upitao je potom Plenković Šprajca kako to misli, a ovaj mu je odgovorio da javni dug nije smanjen. “Nije istina, za dvije milijarde je manji, pitajte ministra Marića. Ja tvrdim da ga jesmo smanjili”, odgovara Plenković na što Šprajc odgovara: “Dobro, dvije milijarde….”

“Smanjite ga vi. Obveznica koja se refinancirala prije neki dan imala je kamatu prije 10 godina iznad šest posto, mi smo sad to refinancirali za jedan posto”, rekao je premijer.

Upitan zna li da imamo realni najmanji BDP od zemalja EU Plenković odgovara protupitanjem jesu li zemlje regije ušle u EU ranije od nas ili ne.

“Dajte mi malo vremena, ajmo otvoreno razgovarati. Jesu li naši susjedi, Slovenci, Mađari, Slovaci ušili prije nas u EU? Jesu. Jesu li imali agresiju? Nisu. Ajmo se naći za otprilike osam godina pa ćemo onda povući crtu i vidjeti gdje je Hrvatska bila prije 2013. kad nije bila u EU i sad kad je”, odgovara premijer.

Upitan potom čini li mu se da nije ništa napravio na smanjenju državne uprave odgovara da s 1. siječnja ide velika reforma u županijama. “600 ljudi će biti manje”, rekao je premijer.

Šprajc je upitao Plenkovića o novim braniteljima, koji se pojavljuju i 25 godina nakon rata. “Nije da se netko sjetio biti branitelj. Mi smo što se tiče proračuna negdje za 50 posto ga povećali od početka mandata do sada. Bilo je nepravdi i praznina. Riješili smo probleme na financijski održiv način. Ništa se nije destabiliziralo zbog toga, to vam garantiram”, rekao je Plenković govoreći o braniteljima.

Komentirao je Plenković i isključenje članova iz HDZ-a. Odgovorio je na pitanje učvršćuje li tako svoju vlast. “To je krajnje jednostavno. Kad sam došao bili smo u problemu, srušili svoju vladu, imali izbore. Šanse na anketama nikakve, a mi pobijedili, osvojili vlast i još Hrvatska, onako izdaleka gledano, kako kažu ovi stranci, ‘Kod vas je dobro, bolje nego prije'”, kaže Plenković. “Ovo o čemu se ovdje radi, kritika, prijedlog, ne slažemo se – ok. Govor mržnje – ne može. To je zdravo”, rekao je.

Prokomentirao je i izbor datuma za predsjedničke izbore. Posebno se referirao na Milanovića. “Malo mi je to za kandidata s karakterom previše plankanja”, rekao je i podsjetio mlađe građane zašto su izbori u prosincu. Podsjetio je na Tuđmanovu smrt u prosincu te rekao kako su stoga uvijek izbori u prosincu i zaključio kako izabrani datum svima daje jednako dobre šanse. “Samo jedan plače, kako to”, upitao je Plenković.

Šprajc ga je upitao kako je kao premijer pa potom i zaključio da je očito dobro. Potom ga je upitao je li mu taj posao težak i ima li birokratskih problema. “Ovo je jako zahtjevan posao, treba imati znanja i volje, malo sreće kako vi kažete”, rekao je Plenković.

Za kraj je otkrio kako za sljedeći mandat planira smanjenje broja ministarstava. Upitan hoće li ih biti oko 12 kaže da bi to moglo biti to, možda malo više, možda malo manje, rekao je Plenković u RTL Direktu.

Cijeli razgovor pogledajte OVDJE.