VIDEO: SOLARNA OLUJA PRIJETI – Hoće li i kada izazvati kaos u kumunikacijama?

polarna svjetlost, koronarna rupa

Znanstvenici opet upozoravaju kako Zemlji prijeti opasna solarna oluja zbog ogromne koronarne rupe na Suncu.

A ta bi oluja, unatoč spektakularnim prizorima lijepim za oko, mogla prouzročiti mnoge štete i nevolje kada je riječ o komunikacijama i snabdjevanju električnom energijom.

Podsjećamo kako je portal “SpaceWeatherlive” upozorio na geomagnetsku oluju kada je viđen povratak koronarne rupe koja je bila usmjerena ka Zemlji i prije mjesec dana.

“Radi se o velikoj rupi  koja može proizvesti geomagnetski kaos pet dana zaredom, tijekom prvih pet dana u mesecu. Fantastični prizori aurore borealis primijećeni su širom svijeta”, stoji među ostalim na portalu “SpaceWeatherlive”.

https://twitter.com/planetepics/status/781466808498913283?ref_src=twsrc%5Etfw

Aurora borealis, ili sjeverna zora, zovemo pojavu na sjeveru – polarnu svjetlost ili sjaj na noćnom nebu, uglavnom vidljiv na visokim zemljopisnim širinama.

Geomagnetska oluja je pak privremeno ometanje Zemljine magnetosfere, koje uzrokuju Sunčeve aktivnosti, a to su obično udarni val i oblak magnetskog polja Sunčevog vjetra, zajedno sa

Sunčevim bakljama i koronalnim izbacivanjem mase, koji zajedno napadaju Zemljino magnetsko polje tri dana nakon Sunčevih aktivnosti.

Valja reći i kako se solarne oluje događaju od prilike jednom u 11 godina, iako ih naš planet ne osjeća tako često.

Fenomen nastaje kad se na Suncu nakupi magnetna energija, pa se ona odjednom ispusti.

Koronarna rupa, kažu stručnjaci, nalazi se sada u položaju da zapravo cilja u pravcu Zemlje. Otud i veći strah.