VIDEO: ŠOKANTNO – Što se krije iza fotografije koja je potresla svijet

Podijelite članak

Aylan Kurdi

Priča o dječaku Aylanu Kurdiju, čija je fotografija potresla svijet, kada je njegovo beživotno tijelo more izbacilo na tursku obalu, dobiva ovih dana i sudski epilog. Krijumčari ljudi, koji su zarađivali na boli i patnji migranata koji su bježali pred ratnim vihorom, našli su se pred licem pravde.

Dvojica osumnjičenih krijumčara ljudima izvedeni su na suđenje u Turskoj. Optužba ih tereti da su u rujnu prošle godine izazvali smrt sirijskog dječaka čije je beživotno tijelo koje je ležalo potrbuške s glavom u pijesku šokiralo svijet.

Suđenje Sirijcima Muwafakiju Alabashu i Asemu Alfrhadu odvija se u turskom turističkom mjestu Bodrumu. Budu li osuđeni mogu dobiti i do 35 godina zatvora.

Optuženi su za krijumčarenje migranata i izazivanje pogibije tri osobe, među kojima je i trogodišnji Aylan Kurdi, njegov petogodišnji brat Galip i njihova majka Rihan. Oni su samo neke žrtve među milijun ljudi koji su tijekom prošle godine vidjeli nadu da prijeđu Egejsko more i domognu se Grčke, koja je članica EU.

Krijumčari migrante prevoze u nestabilnim i prenakrcanim brodovima, bez adekvatne opreme za spašavanje i takva putovanja nažalost završavaju smrću stotinama ljudi.

Nakon što su fotografije trogodišnjeg dječaka obišle i šokirale svijet, čelnici EU su poveli širu akciju po pitanju migrantske krize i spašavanja ljudi. Ocu nastradalih dječaka, Abdullahu, koji je preživio potonuće, sudit će se također, ali u odsustvu. Još nije poznato s kojom krivnjom će njega sud suočiti. (g. i.)

 

 

Komentiraj