VIDEO: SOCIJALDEMOKRATI – Vlada je prepustila skok cijena nakon eura kao da se lisici ostavi kokošinjac

S uvođenjem eura, ne prestaju se nizati reakcije na neopravdano zaokruživanje i podizanje cijena. Dok mnogi se pritom pozivaju na Državni inspektorat, na razrješenje dužnosti glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića poziva saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto.

Izvor: Media servis

“Hrvatski Sabor ne smije pasivno promatrati ugrožavanje standarda hrvatskh građana, a jedan od glavnih krivaca za nekonrolirani rast cijena u Hrvatskoj jest upravo Državni inspektorat koji svojim nedjelovanjem dopušta divljanje cijena te gramzljivost i zlouporabu pojedinih moćnika u Hrvatskoj”, kaže Vidović Krišto.

Nezadovoljan je i Mostov Nikola Grmoja: “O gospodinu Mikuliću mislim sve najgore, ali ako Vlada, odnosno Sabor, a Vlada je Saboru predlagala zakone nije zakonima predvidjela što bi Državni inspektorat trebao raditi, na koji način bi trebao kontrolirati rast cijena jasno je da nije njegova odgovornot nego odgovornost Andreja Plenkovića i Vlade RH i ove vladajuće većine.”

Na neopravdano povećanje cijena zbog uvođenja eura reagirali su i Socijaldemokrati. Potpredsjednik Domagoj Hajduković je poručio:

“Vlada je prepustila formiranje cijena nakon prelaska na euro tržištu i bankama. To je isto kao da ostavite kokošinjac lisici da ga čuva. Da sam zločest rekao bih da to nekom odgovara, ali to neću reći. Očito je da je previše toga prepušteno slučaju.”

Međunarodni tajnik Socijaldemokrata Davor Bernardić je istaknuo da su pogrešnom poreznom politikom strani trgovački lanci profitirali na hrvatskim građanima, a sada nastavljaju profitirati i to je neprihvatljivo.

“Zato smo u klubu Socijaldemokrata predložili i opet predlažemo da se kao u mnogim EU zemljama uvede stup srama, crna lista za sve ekstraprofitere na koži građana u ovoj godini. S druge strane da se razmisli o uvođenje poreza na ekstraprofit za sve one koji su ekstraprofitirali od uvođenja eura.”