VIDEO: SLIKE MARIUPOLJA – Evo što su ruski agresori učinili od grada

Malo tko u svijetu nije čuo ovih ratnih dana za Mariupolj, grad u Ukrajini koji odolijeva svakodnevnim napadima ruske vojske, koja ga napada sa svih strana i ne mari za civile.

Bojna Azov, koja brani grad, objavila je najnovije snimke razorenog Mariupolja u kojem se nalazi još oko 100.000 civila, a svi pokušaji otvaranja humanitarnih koridora i evakuacije većeg broja ljudi do sad su propali.

Viši ukrajinski pregovarač i predsjednički savjetnik Mihajlo Podoljak pozvao je Moskvu da pristane na “pravo uskrsno primirje” u nedjelju. Upozorio je da Rusija nemilice napada mariupoljsku čeličanu Azovstal u kojoj se još kriju civili i vojnici.

Ali, s ruske strane nema milosti. Grad se i dalje uništava. Mariupolj je bio prosperitetan lučki grad s oko 440.000 stanovnika. Ruska vojska ga je pretvorila u poprište pustoši i smrti, kako piše Deutsche Welle.

Luka je bila važan gospodarski faktor za Mariupolj, mnogi građani su radili u tvrtkama čija djelatnost je direktno ili indirektno bila vezana uz luku. Odavde je Ukrajina u svijet izvozila željezo, čelik, žitarice i strojeve. Dva mjeseca nakon početka agresorskog rata Rusije, brodova gotova više i nema u luci.

“Svi važni objekti gradske infrastrukture, uključujući morsku luku i plovni put, nisu samo minirani, nego i blokirani plovećim kranovima”, rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu agenciji Interfaks.