VIDEO: SLAVEN LETICA – Život je lijep ili “Još Hrvatska ni propala”

Podijelite članak

Pod tim je naslovom naš sociolog i sveučilišni profesor Slaven Letica iznio svoju impresiju o jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi, koja dokazuje kako je osnovno školstvo u Hrvatskoj još uvijek najbolji dio školskog, obrazovnog i odgojnog sustava.

Ovo je njegova objava na Facebooku, koju prenosimo:

Danas smo Goga i ja bili na svečanosti obilježavanja Dana Osnovne škole blaženi dr. Ivan Merz u Zagrebu u kojoj su naše Leonora i Meri presretne (!) prvašice. Učenički život djece u toj školi i kvaliteta odgoja i obrazovanja na razini su najboljih svjetskih škola. Osnova svega je entuzijazam i ljubav učitelja prema vlastitom pozivu.

Sva istraživanja pokazuju da uspješnost učenika u učenju i odgoju zavisi od nekoliko najvažnijih čimbenika: 1. ravnatelja škole, 2. kvalitete i entuzijazma učitelja, 3. uključivanja roditelja u suradnju sa školom, 4. umnih i karakternih odlika ili mana djece, 5. obiteljskog stanja u kojem djeca odrastaju i žive i 6. financijskih mogućnosti države (javne škole) ili roditelja (privatne škole) da osiguraju školskom osoblju primanja i poštovanje koje zaslužuju.

Ostalo – tehnička opremljenost škole i „kurikulum“ ili „kurikul“, odnosno nastavni plan i program (obvezni i izborni) – manje su važni.

U „Merzu“ svega ima na izbor: učenja i vježbanja glazbe, glume, pisanja, sportskih vještina, tjelovježbe itd.

Dan škole odvijao se pod geslom „Kristalna kocka vedrine“. Škola nosi ime mladog i u mladoj dobi umrlog mladića dr. Ivana Merza. Rodio se u Banjoj Luci, 16. XII. 1896. godine, a umro je u Zagrebu, 10. svibnja 1928. u 32. godini.

Danas sveti i oduvijek plemeniti i mudri papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim u Banjoj Luci 22. lipnja 2003. Ponudio ga je vjernicima, posebice mladima kao uzor kršćanskog života.
Na beatifikaciji bl. Ivana Merza rekao je: »Njega vam dajem kao svjedoka Kristova i zaštitnika, ali istodobno i suputnika na putu u vašoj povijesti… On će od danas biti uzor mladeži, primjer vjernicima svjetovnjacima… Ime Ivana Merza za čitav jedan naraštaj mladih katolika značilo je program života i djelovanja. Ono to mora biti i danas!«

Kako, nažalost, nisam obdaren darom vjere, ne vjerujem da je na zagovor blaženog Ivana Merza sunce sijalo dok je trajao program, da bi nakon toga počela padati kiša.

Prvi B razred u kojem su naše prvašice otpjevao je tri pjesme (jednu kao zbor dvaju razreda), a vama na ogled nudim EKOLOŠKU BUDNICU čiji su stihove i glazbu djelo sasvim neobičnog učitelja glazbenog Ivana Petranovića (na videu sjedi pred djecom i svira gitaru), a u školi postoje još dva mlada glazbena učitelja koji su osnovali školski orkestar i učenički rock bend. Njihova su imena Vibor Lisjak i Mišo Basić.

Večernji liste je svojedobno objavio kako je mladim gitaristima glazbeni uzor Jimi Hendrix.

Osnovna škola bl. Ivan Merz nije iznimka nego pravilo: osnovno je školstvo u Hrvatskoj još uvijek najbolji dio školskog, obrazovnog i odgojnog, sustava.

JOŠ HRVATSKA NI PROPALA (Ljudevit Gaj)
Današnja, prerađena i skraćena inačica
________________________________________
Još Hrvatska ni propala dok mi živimo,
visoko se bude stala kad ju zbudimo.
Ak je dugo tvrdo spala, jača hoće bit,
ak je sada u snu mala, će se prostranit.
Hura! Nek se ori i hrvatski govori!
Ni li skoro skrajnje vrijeme da nju zvisimo,
ter da stransko teško breme iz nas bacimo?
Stari smo i mi Hrvati, nismo zabili
da smo vaši pravi brati, zlo prebavili.
Hura! Nek se ori i hrvatski govori!
Oj, Hrvati braćo mila, čujte našu riječ,
razdružit nas neće sila baš nikakva već!
Nas je nekad jedna majka draga rodila,
hrvatskim nas, Bog joj plati, mlijekom dojila.
Hura! Nek se ori i hrvatski govori!

Komentiraj