VIDEO: SCENE UŽASA – Opet propala evakuacija – ruske snage granatiraju civile

Propao je i današnji pokušaj da se organizira humanitarni koridor iz Mariupolja. Ukrajinske snage kažu da ruska vojska granatira dio koji bi trebao biti koridor za izlazak, a ruska strana ukrajinsku optužuje za nepoštivanje primirja.

Izvor: Media servis

Konvoj civila nije mogao napustiti opkoljeni lučki grad Mariupolj u nedjelju jer su ruske snage nastavile granatirati ga unatoč dogovoru o prekidu vatre, objavile su lokalne vlasti.

“Krajnje je opasno izvesti ljude iz grada pod takvim uvjetima”, objavilo je gradsko vijeće na svojoj mrežnoj stranici.

Proruske snage s istoka kažu da je iz grada izašlo samo 300 ljudi. Ukrajinski vojni dužnosnik napominje da se ruska vojska usmjerila na opsadu grada Dnjipra kako bi Ukrajinu odsjekla od Crnog mora.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da se ruske snage spremaju bombardirati grad Odesu na ukrajinskoj obali Crnog mora.

Rekao je kako nije prekasno da ruski državljani pokušaju zaustaviti ovaj rat.

“Rakete protiv Odese? Ovo će biti ratni zločin. Ruski državljani, ovo je borba ne samo za mir u Ukrajini, ovo je borba za našu slobodu. Ako sada šutite, u budućnosti će samo vaše siromaštvo govoriti u vaše ime. Ne šutite.”

Dodao je da je Ukrajina zarobila pripadnike ruske vojske i govorio o dokazima koje su pronašli kod zarobljenika.

“Stotine ruskih vojnika i pilota koji su bacali bombe na naše gradove, čuli smo njihove iskaze, vidjeli dokumente, dokaze kao što su karte. Ovo nije neki improvizirani rat, to je namjerna, odlučna namjera”, poručio je Zelenski.