VIDEO: ŠALA S MJERAMA VLADE – “Ako ćete staviti klimu na 25, onda je radije prodajte Romima”

Ministar Davor Filipović je danas na sjednici Vlade predstavio smjernice za uštedu energije. 

Podsjetio je da se 40 posto ukupne energije potroši u zgradama, ali i na godišnju štednju od pet posto ako se grijanje smanji samo za jedan stupanj.

“Sugerira se da temperatura hlađenja ne treba niža od 25 stupnjeva. Sugerira se više korištenje LED žarulja, racionalno ponašanje i korištenje rasvjete. Građani mogu koristiti kućanske uređaje u vrijeme niže tarife. Isključite uređaje kad vam ne trebaju…”, nabrajao je ministar kratkoročne mjere.

Dugoročno savjetuje energetsku obnovu zgrada i kuća. “Ako se temperatura koja se održava u prostoriji smanji samo za 1 stupanj – godišnje se može uštedjeti približno 5 % energije za grijanje. Smjernice idu prema tome da maksimalna temperatura grijanja kada počne ogrjevna sezona bude 21 stupanj.”

Govoreći o smjernicama Vlade o uštedi energije danas je predsjednik Zoran Milanović s Korčule rekao:

“Ako ćete staviti klimu na 25, onda je radije prodajte Romima. Klima ne radi na 25. Čim padne kiša nakon Gospe, te mjere više ne vrijede.”

“Nije ovo kritika Filipovića jer što on tu može. Ili će se rat u Ukrajini riješiti ili neće, a na nama je da riješimo probleme svog naroda”, javlja Dnevnik.hr.