VIDEO: PUT DO ZVIJEZDA – Čarobni glasom i novim albumom Maja Milinković osvaja svijet

O bosanskohercegovačkoj interpretatorici i kantautorici Maji Milniković pišu svjetski glazbeni magazini, ne krijući svoje oduševljenje novim albumom Kaftan D’ Alma. Majin fado ne ostavlja ravnodušnim, pišu, kao kad bi rame uz rame stavili Amaliu Rodrigues i Mostar Sevdah Renuion.

Tako nizozemski magazin za glazbu “De Subjectivisten” piše:

Fado dolazi iz Bosne, to svi znaju, zar ne? Pa i Maja Milinković, rođena u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), koja danas živi u Lisabonu, ima svoju viziju o tome i više je puta pokazala da fado ide uz sevdah ili sevdalinku, glazbu Balkana. Obje vrste su melanholične i u sebi imaju univerzalno opipljivu emociju.

Maja  je već snimila tri albuma, pokazujući besprijekornu mješavinu ovih stilova. Njezin prethodni album s naslovom Fadolinka (2019) bio je veliko otkriće.

Svoj ukusni recept za spoj fada i sevdaha ponovo pokazuje na svom novom albumu Kaftan D`Alma  na kojem nas intezitetom emocija koje unosi u interpretaciju opet uspijeva iznenaditi.

Svojim moćnim a ipak senzibilnim pjevačkim glasom vodi nas ulicama prelijepog starog dijela Lisabona (Alfama) i srednjovjekovnim selima Balkana. S njom nikada nije ili-ili, to je oboje.  I s pravom, jer je to tako različito, a jednako, s istim divnim dahom iz oba stila. Kao kad bi Amáliu Rodrigues stavili pored Mostar Sevdah Reuniona. Snagom i sjajem ona još jednom uspijeva skicirati uvjerljive, bezgranične scene koje će malo koga ostaviti ravnodušnim.

Foto: Josw Frade

Britanski magazin “Songlines” kaže: “Maja Milinković sada kopa dublje u put koji je iscrtala s Fado É Sorte (2017), kada je napravila sasvim neočekivani zaokret u karijeri. Ali ako je njezina olujna strast za fadom počela rizikovanjem sa nekim standardima, kao što su ‘Uma Casa Portuguesa’ ili ‘Lágrima’, nakon Fadolinke (2019) Milinković je počela da spaja portugalske i bosanske kolosijeke, iznoseći na vidjelo snažnu vezu između dvije zemlje .

Preselivši se u Lisabon 2012. godine, Maja Milinković je usavršila svoje fado pevanje i besprijekorno savladala portugalski. Kaftan d’Alma se nadovezuje na ovu muziku u kojoj nije rođena, već je postala, kroz svoje vlastito divno djelo i netaknuti, kristalno čisti glas. Noseći ogoljenu instrumentaciju, Kaftan d’Alma putuje od Portugala do Balkana, od fada do sevdaha, nagovještavajući zajednički jezik, i predstavljajući ih kao jedno u prekrasnom ‘Luda vodo stani, stani’, tradicionalnom ‘Fado Bacalhau’ ‘ s novim bosanskim tekstom same Milinkovićeve, ili čudesnom bosanskom pjesmom ‘Lijepi li su mostarski dućani’ uz fado modnu pratnju. Ono što je zaista izvanredno kod Maje Milinković je način na koji se posvećuje stranoj tradiciji ne potiskujući vlastite korijene, čineći je cjelinom u svojoj glazbi.”