VIDEO: PUCNJAVA U DALLASU – Na prosvjedu snajperisti pucali na policiju – ubijeno pet policajaca

dallas, policija

Veliki prosvjed protiv policijske brutalnosti i rasizma u Dallasu izmaknuo je kontroli.

Kako piše CNN došlo je do pucnjave, a sumnja se da su vatru otvorila najmanje dvojica snajperista. Prema posljednjim informacijama 11 policajaca je nastrijeljeno, petorica su ubijena.

Prosvjed je organiziran nakon dvaju ubojstava Afroamerikanaca koje su usmrtili policajci.

Potvrdio je to i David Brown, šef policije u Dallasu.

Sve se dogodilo tijekom uglavnom mirnog prosvjeda protiv policijske brutalnosti prema crnačkoj zajednici, nakon što su u razmaku od dva dana policajci ubili dvojicu Afroamerikanaca u američkim saveznim državama Minnesoti i Louisiani.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak kako ta policijska ubojstva pokazuju da se Amerika nužno mora suočiti s “pojavama rasnih predrasuda” u policijskim redovima.

“Tu nije riječ o izoliranim incidentima. Oni ukazuju na šire probleme unutar našeg pravosudnog sustava”, ocijenio je Obama.

Ubojstvo Philanda Castilea nakon što ga je zaustavila policija u srijedu u Falcon Heightsu u Minnesoti, te ubojstvo Altona Sterlinga dva dana ranije ispred trgovine mješovitom robom u Baton Rougeu u Louisiani, posljednji su u nizu incidenata s policijom i vatrenim oružjem koji su doveli do prosvjeda i poziva za promjenu načina ophođenja policijskih službenika s crnačkom zajednicom.

Mediji su javili da se jedna osoba osumnjičena za napad predala policiji.

Novinarima se obratio šef policije David Brown: “Trenutno smo u pregovorima sa sumnjivcem koji se nalazi na drugom katu garaže. Ne surađuje s nama i još uvijek otvara paljbu prema policajcima. Sumnjivac u garaži rekao nam je da “stiže kraj, da su bombe po cijeloj garaži i da će poginuti još ljudi”.

Brown je rekao da policija vjeruje kako je četvero ljudi, “snajpera” pucalo po policijskim službenicima.

Snajperist koji je satima bio zabarikadiran u garaži je mrtav, javljaju mediji. Međutim, dok je prva objava glasila kako je ubijen od strane policije, sada informacije govore da se sam ubio. Policija službeno još ništa nije potvrdila.

Među osumnjičenim osoba povezanim s napadom je i jedna žena koja se nalazi u pritvoru te još dva muškarca.

Identitet privedenih osumnjičenih napadača nije javno obznanjen, a nisu poznati niti motivi napada na policajce.