VIDEO: PROTIV HRT PRETPLATE – Pernar u Saboru govorio o prijedlogu Živog zida

ivan pernar, sabor

Živi zid je danas u Saboru održao konferenciju za medije na kojoj su predstavili izmjenu Zakona o HRT-u kojom bi ukinuli HRT pretplatu. To je trinaesti prijedlog koji je Živi zid predao u saborsku proceduru, a o tome je stanku zatražio zastupnik Ivan Pernar i pojasnio potom o čemu se točno radi.

Na Facebooku je Pernar napisao:

/ŽIVI ZID DAJE KONKRETNE PRIJEDLOGE I IZMJENE ZAKONA – UKIDANJE HRT PRETPLATE/

OVAJ NAŠ PRIJEDLOG POKAZAT ĆE ZAPRAVO KAKO DIŠU POLITIČKE STRANKE I DA LI ŽELE OSLOBODITI GRAĐANE TOG NAMETA ILI NE

Našim prijedlogom zakona o HRT-u, ukida se mjesečna pristojba i uvodi se državna dotacija za radiodifuzijske usluge, naime radi se o tome da država sada izravno financira HRT sa 0.7% proračunskih prihoda. Što će iznositi 900 milijuna kuna godišnje, do sada je HRT od strane te pristojbe ubirao oko 1,1 milijardu kuna, a sada će od te državne naknade za televiziju dobivati u mjesečnim apoenima tih 900 milijuna kuna godišnje.

Sredstva za HRT se zanemarivo smanjuju, smanjuju se za 200 milijuna kuna. Mi smatramo da na HRT-u ima prostora za tim uštedama, često se u medijima spominju sumnjivi milijunski ugovori. Također naknade koje ima uprava HRT-a su ogromne, plaće koje imaju određeni voditelji poput Aleksandra Stankovića također su jako velike. Smatramo da bi kao javni servis, a ne privatni njihove plaće trebalo jednostavno dovesti bliže hrvatskom prosjeku.

Na stranicama Živog zida je moguće pročitati:

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić napomenuo je da je glavni cilj ovog prijedloga poboljšati učinkovitost HRT-a, kvalitetu programa, te postići veću gledanost.

Ivan Pernar je naglasio da se ovim zakonom čini revolucionarna stvar za građane RH jer se ukida HRT pretplata. Ovaj zakon je spasonosan jer će HRT prestati teretiti sa novčanim davanjima na mjesečnoj razini, ali će i ukinuti velike troškove ovrha kojim HRT preko odvjetničkog društva terete građane. Godišnje je HRT slao preko 100 000 ovrha, a trošak ovrha je često značajno premašio sam dug.
HRT bi se po prijedlogu Živog zida trebao financirati iz zadržane dobiti HNB-a koja trenutno ima oko 17 milijardi kuna na kapitalnom računu. Za provođenje ovog zakona potrebno je oko 900 milijuna kuna.

Branimir Bunjac istaknuo je da je ovaj zakon predložen da bi poboljšao rad HRT-a i da nikako nije usmjeren protiv HRT-a. Radi se o tome da u ovom trenutku HRT ima puno problema, od nemogućnosti naplate potraživanja, do animoziteta koje stvara u očima javnosti zbog svih ovrha koje provode, pa neki građani zbog toga uopće ne žele gledati HRT.

Model Živog zida je već proveden u nekim zemljama u Europi i svijetu, i djeluje vrlo efikasno. Financiranje iz proračuna također znači da će se povećanjem proračuna povećati i davanja za HRT, što će na kraju djelovati pozitivno na sve.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/pernari/videos/1973517879640652/” bottom=”30″]

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/pernari/videos/1973473872978386/” bottom=”30″]

Komentiraj