VIDEO: PRIČA O KAPI – Što je Franjo Tuđman govorio o kapama, crnokošuljašima i HOS-u

Podijelite članak

Franjo Tuđman

U svjetlu bure koja se digla oko ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i njegove kape kojom je pokrio glavu (je li samo nju) u studentskim danima, evo kako je pokojni predsjednik Franjo Tuđman, u kojeg se danas mnogi kunu, kada im to odgovara, a šute kada ne, kritički govorio o fašističkim obilježjima kojom su se kitili pojedini pripadnici HOS-a.

Riječi koje je Franjo Tuđman izgovorio u emisiji Romana Bolkovića ‘2 u 9’ na OTV-u 1992. godine govore mnogo o njegovom odnosu prema fašistima i antifašistima.

Tada je na upit jednog od gledatelja zašto zanemaruje pripadnike HOS-a i njihov doprinos u Domovinskom ratu bio posve jasan.

Rekao je da nikako ne zanemaruje njihov doprinos i da je među njima bilo “mnogo hrvatskih fanatika koji su imali svoje ideale”.

Međutim, naglasio je i kako ga “čudi da nasjedaju onima koji ih oblače u crne i smeđe uniforme i krase ih fašističkim oznakama iz izgubljenog Drugog svjetskog rata”.

Tada je Franjo Tuđman, da bi sve još potkrijepio, jasno upitao:

“Što bi bilo od Njemačke da je nastavila tradiciju smeđekošuljaša i crnokošuljaša?”

Upravo je to znakovlje, naglasio je Tuđman, na pojedincima iz HOS-a bila jedna od glavnih smetnji međunarodnom priznanju Hrvatske.

Ponovio je i da je današnji demokratski svijet utemeljen na antifašizmu. (p. m.)

Komentiraj