VIDEO: PREDSTAVLJEN ZAGREB SMART CITY HUB – Svi će moći vidjeti kako se troši novac

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je portal otvorenih podataka Grada Zagreba. U cilju povećanja transparentnosti trošenja javnih sredstava prikupljenih najvećim dijelom od poreznih obveznika, gradski proračun bit će dostupan putem platforme Zagreb Smart City Hub.

Izvor: Media servis

Objedinjene gradske financije, personalizirano sučelje, detaljne informacije o izvorima financiranja i protoku gradskog novca. Sve navedeno trebalo bi krasiti portal otvorenih podataka Grada Zagreba koji je predstavio gradonačelnik Tomislav Tomašević. Ovo je, kaže Tomašević, veliki iskorak za Zagreb.

“Ono što je ideja Zagreb Smart City Huba je na jednoj platformi imati sve različite vrste aplikacija koje postoje na jednome mjestu. Da to bude na neki način što jednostavnije za korištenje i da se podaci koje Grad Zagreb već ima prikažu ljudima na što jednostavnijni i što zanimljiviji mogući način.”

Osim toga, ideja je povećati broj podataka kako bi građani do njih mogli lakše doći, umjesto da ih traže mailom ili fizički u uredu.

“Ova vizualizacija je samo početak našeg otvaranje što se tiče proračuna. Smatramo da je transparentan i otvoren proračun na neki način temelj bilo kakve transparentnosti bilo kakve vlasti.”

Građane je pozvao da se prijave na HACKL – hackaton za otvoreni Zagreb, natjecanje za dizajn prototipa softverskih rješenja za vizualizacije proračuna koje će se održati od 25. do 27. veljače.

Direktor Zagrebačkog inovacijskog centra Frane Šesnić:  “Vjerujemo da će iz ovoga hackatona izaći vrhunska rješenja, a najbolja će se i primijeniti. Unaprijed sam vrlo pozitivan u vezi rješenja koja će proizaći iz ovog trodnevnog HACKL-a hackatona za otvoreni Zagreb.”

Dražen Lučanin iz Radne skupine za digitalizaciju Grada Zagreba kaže kako se ovime želi izmijeniti model po kojem se sve događa iza zatvorenih vrata. Je li to doista moguće pokazat će pobjednički prototip hackatona.