VIDEO: PREDSJEDNICA – Neke Thompsonove pjesme slušam i volim – sporne koje se spominju nikad nisam čula

Podijelite članak
Foto: Screenshot/Deutsche Welle
Foto: Screenshot/Deutsche Welle

U razgovoru za Deutsche Welle, svom prvom velikom intervjuu nakon Svjetskog prvenstva u nogometu, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, izrazila je nadu da će Hrvatska veliki sportski uspjeh „Vatrenih” iskorisiti kako bi dala zamah  procesu reformi „koje su nažalost već i nekako izgubile svoj smisao i sadržaj i da ćemo Hrvatsku povesti na put prosperiteta”.

Komentirajući pisanje inozemnih medija koji su izrazili bojazan da bi euforija i pozitivno ozračje domoljublja mogli dovesti do jačanja nacionalizma „u zemlju u kojoj vlada simbioza politike, sporta i patriotizma”, kako pišu strani mediji, Grabar-Kitarović smatra da taj strah nije opravdan i da „tu simbiozu između nogometa, domoljublja pa i politike ne treba sprječavati”.

Napominje da na krilima sportskih rezultata može profitirati i cijela država u smislu rebrendiranja Hrvatske kao jedne moderne države – kako bi postala atraktivna i ulagačima.

Doček hrvatskih reprezentativaca u Zagrebu i drugim gradovima ju je učinio „ponosnom” jer, kako kaže, tih nekoliko dana „nijednog jedinog incidenta nije bilo, nikakvih borbenih pokliča, ni ustaških pozdrava, ničega što bi iole sličilo na govor mržnje ili netrpeljivost prema bilo kome”.

Na naše pitanje o skepsi, pogotovo u inozemstvu, oko toga kako je moguće da na poziv reprezentativaca na proslavi sudjeluje i pjevač čiji su koncerti u drugim zemljama zabranjivani, predsjednica RH smatra da „prije svega treba poštivati volju igrača, oni su to htjeli, oni su htjeli da na dočeku bude gospodin Thompson, to je bio čisti nacionalni ponos, nikakav nacionalizam, ništa što je upereno protiv bilo koga drugoga”.

Na našu opasku kako su na Trgu bili i ljudi koji ne podržavaju Thompsona i ono što on simbolizira, pogotovo neke pjesme s kojima ga se dovodi u vezu, Predsjednica je odgovorila da su joj neke njegove pjesme „iznimno drage i omiljene, slušam i volim neke njegove pjesme i mislim da su dobre za nacionalno zajedništvo, stojim iza toga”.

Grabar-Kitarović je dodala: „Ja iskreno te neke njegove pjesme koje se spominje i citira po portalima nikada nisam čula niti sam vidjela dokaze da postoje. Ali pjesma „Lijepa li si” to apsolutno nije, a to je himna igrača reprezentacije.”Na opasku našeg novinara kako doček na Trgu nije bila privatna zabava igrača, već mjesto na kojem je cijela zemlja htjela izraziti sreću zbog ostvarenog uspjeha (pa i oni koji ne podržavaju pjevača), hrvatska predsjednica je rekla kako apsolutno poštuje volju igrača, piše dw.com.

Komentiraj