VIDEO: POTRAGA ZA BLAGOM – Oskarovac James Cameron počeo pripreme za izvlačenje “Titanica”

james cameron

Redatelj blockbustera “Titanic” pokrenuo je novu, ovoga puta, tajnu ekspediciju, vrijednu 19 milijuna dolara kojoj je cilj spas potonulog broda, te transport do Velike Britanije.

Pripremio: Robert Grof

Cameron se udružio s dr. Robertom Ballardom, koji je otkrio potonuli Titanic, Nacionalnim pomorskim muzejem u Greenwitchu i Geografskim društvom Royal, kako bi vratili 5.500 predmeta u Belfast gdje je Titanic izgrađen.

Plan je otkriven na sudu u Virginiji, kada je kompanija “RMS Titanic Inc.”, koja posjeduje ekskluzivna vlasnička prava na brod, proglasila bankrot. Početak ekspedicije predviđen je za svibanj 2018. godine.

Titanic je potonuo u travnju 1912. godine, a u tragediji koja se dogodila na putu od Southamptona do New Yorka, smrtno je stradalo više od 1.500 od oko 2.223 putnika (brojke su različite u raznim izvorima).

Oceanograf, dr. David Gallo, vođa ekspedicije koja je 2010. godine mapirala palubu broda, podsjeća da je većinu predmeta javnost vidjela, no da ih je još golem broj  sakriven u skladištu u Americi.

“Svaki predmet, pismo ili fotografija priča osobnu priču. Vrijeme da ti predmeti posanu dostupni javnosti, a najbolje mjesto za to je Velika Britanija u kojoj je Titanic izgrađen”, rekao je Gallo.

Dr. Ballard koji je pronašao olupinu broda 1985. godine, obečao je da će učiniti sve kako bi vratili artefakte i izložili ih u muzeju na mjestu starog “Harland and Wolff” brodogradilišta u Belfastu.

“James Cameron ima posebnu emocionalnu vezu s brodom, a ima moć i novac da to ostvari”, kazao je.

Kompanija “RMS Titanic Inc.” tvrdi kako im je najvažnije da predmeti, koji su procijenjeni na oko 214 miliona dolara, budu sačuvani za sljedeće generacije, a biti će zajedno, kao kolekcija, prodani jednome kupcu.