VIDEO: POTOP U OSIJEKU – Strašne posljedice nevremena – građani imaju pravo na naknadu štete

osijek 1, nevrijeme

U Osijeku prava drama zbog nevremena, kakvu ne pamte ni najstariji žitelji. Olujni vjetar doslovce je iščupao prozore s Ginekologije i odnio limeni krov s Pedijatrije KBC-a!

Dva dana zaredom strašno nevrijeme u Osijeku, praćeno olujnim vjetrom, ledom i kišom. Vjetar je čupao stabla, voda je poplavila mnoge podrume i prometnice, a olujni vjetar doslovce je iščupao prozore s Ginekologije i odnio limeni krov s Pedijatrije KBC-a! Osoblje je brzo reagiralo i sklonilo male pacijente na sigurno, tako da nitko nije ozlijeđen, piše Glas Slavonije.

“Pokušavamo sanirati što se da, ali kiša i dalje nemilice pljušti – javio nam se dr. Vlatko Kopić, v.d. zamjenika KBC-a Osijek, te dodao: “U samo nekoliko minuta na odjelu je napadalo desetak centimetara vode!”

Četvrti kat Pedijatrije nedavno je potpuno obnovljen i sada je sav novi inventar uništen, od igraonice do računala. Sestre su spašavale pacijente, skupljale vodu i, zajedno s ravnateljem, pokušavale spasiti što se spasiti da. Istočni dio grada ostao je bez struje, a u prekidu je bio i tramvajski promet zbog kidanja električnih vodova. No, djelatnici GPP-a reagirali su brzo, pa su umjesto tramvaja prometovali autobusi.osijek 2, nevrijeme

Dan ranije, u nedjelju, u samo 20-ak minuta sedam se kuća u Banovoj ulici u Donjem gradu našlo pod vodom čak do visine “cokla”! Jak je vjetar rušio stabla, konkretno na uglu Umaške i Kaštelanske ulice, ali i na nekoliko drugih lokacija, dok jedna osječka obitelj u Hadrijanovoj ulici, koja se tijekom nevremena našla u automobilu, iz njega nije mogla izići od vode, pa su joj morali priskočiti u pomoć vatrogasci. Kolika je bila količina vode u kratkom vremenu pokazuje i podatak da je Javna profesionalna vatrogasna postrojba u samo sat vremena zabilježila 44 poziva u pomoć.

Tijekom nevremena Banovu je obišao gradonačelnik Ivan Vrkić koji se i dan kasnije, prije dolaska na posao, otišao uvjeriti da se voda ondje povukla.

“Službe su cijelo vrijeme bile na raspolaganju svima, u što sam se osobno uvjerio, te su u istom trenutku postupale po zaprimljenim dojavama. Isto tako, svim sugrađanima koji imaju bilo kakvu štetu prouzročenu današnjom poplavom u Banovoj ulici ili ulicama u okolici želim dati do znanja kako su svi radovi osigurani, zbog čega imaju pravo na naknadu štete. Trebaju se javiti gradskim službama, nakon čega ćemo vidjeti koji su daljnji koraci, ali ono što je najvažnije, osobno ću se zauzeti za to da nitko ne ostane oštećen na bilo koji način”, rekao je gradonačelnik.

Nakon što se voda povukla, Vrkić je dao nalog da se Banova ulica opere i očisti, a poslao je i ljude iz gradske uprave da obiđu desetak objekata u Banovoj koji su bili pod vodom u nedjelju.

“Ispumpavao se i podvožnjak na Trpimirovoj, no ondje su radovi u završnoj fazi i struka me uvjerava da od jeseni više neće biti takvih situacija jer će uskoro sve biti trajno sanirano”, poručio je Vrkić.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!