VIDEO: PJEVAM TI – Tko je kome pjevao na uho

Bralić,klapa Intrade,SanaderOd kad je hrvatske demokracije, svake izbore prati i prigodna zvučna kulisa. Brojni glazbenici predizborne skupove stranaka koristili su kao priliku za zaradu, neki su se u kampanje uključili iz uvjerenja, neki su sjedili i u Saboru. Donosimo vam pregled najzabavnijih glazbenih trenutaka i pjesama u posljednjih 16 godina.

Igor Mirković zabilježio je u svom dokumentarcu Novo vrijeme kampanje uoči izbora 2000. kada je u demokratskoj Hrvatskoj prvi put došlo do smjene vlasti. Nakon deset godina vladavine HDZ-a i smrti Franje Tuđmana, šestorka je preuzela vlast. Njihova kampanja bila je obilježena rock-om, pogotovo pjesmom Majki – Vrijeme je da se krene.

Govorio je tada iz srca Goran Bare, a Ivica Račan bio je ponosan. U isto vrijeme, kako je vidljivo iz filma uz oduševljenje Ivića Pašalića, u HDZ-u su bili popularni neki drugi ritmovi, piše Media servis.

Veza HDZ-a i domoljubne glazbe traje godinama, a najviše je došla do izražaja u kampanji 2007. Sabor HDZ-a u Ciboni te je godine iskorišten kao demonstracija moći stranke, ali još više njenog tadašnjeg šefa Ive Sanadera.

Pjevao je tada Ivo Sanader, uz opće oduševljenje članstva, jedini koji mu je došao blizu po popularnosti toga dana bio je Mišo Kovač. No, tu kampanju, kasnije poznatiju po aferi Fimi medija, obilježila je druga pjesma i drugi izvođač – Žak Houdek.

Lijeva opcija izgubila je parlamentarne izbore, ali je dvije godine kasnije Ivo Josipović pobijedio na predsjedničkim izborima. Ovaj pravnik i skladatelj opet je posegnuo za repertoarom Gorana Bareta. Njegovu pjesmu Put ka sreći pjevali su brojni glazbenici. Od Marijana Bana, Josipe Lisac, Urbana, Shorty-ija i mnogih drugih.

Goran Bare kasnije je u nekoliko navrata na koncertima javno napadao i Josipovića i Milanovića, no opet su zajedno zasvirali istu pjesmu na jednom humanitarnom koncertu. Dolazimo tako i do prošlih izbora. Na HDZ-ovom posljednjem skupu u Areni orila se nova posebno napisana pjesma.

A SDP je na svojoj konvenciji u Domu sportova prošle godine uzvratio repertoarom jednog od najvećih svjetskih rock bendova U2-a.

Ove godine, u skladu s imenom koalicije, SDP se okrenuo prema malo narodskijoj muzici. Prvo su publiku na skupovima trebali zabavljati nekada ultrapopularni rock tamburaši Gazde, no oni su se povukli. Njihovo mjesto zauzeli su tamburaši iz grupe Begini.