VIDEO: PALI BALKANSKI NARKOBOSOVI – Europol im upao u šifre – kupali se u novcu

Velika međunarodna operacija u tri zemlje rezultirala je razbijanjem najveće kriminalne organizacije za trgovinu drogom na području Balkana, izvijestio je Europol.

oordinirane racije izvršene su u Srbiji i Nizozemskoj, usmjerene na rukovodstvo i distribucijsku infrastrukturu kartela. Još sedam članova iste zločinačke organizacije već je uhićeno u Belgiji 2021. Dvije osobe su prethodno uhićene za druga kaznena djela u Srbiji i Peruu. Još jedan osumnjičenik uhićen je u Nizozemskoj 8. svibnja 2023.

Ukupno su uhićene 23 osobe, uključujući trojicu vođa koje Europol smatra “metama visoke vrijednosti”. Vođe su uhićene u Srbiji uz 13 drugih osoba, a tu su izvršeni i deseci pretresa kuća u kojima je zaplijenjeno 15 luksuznih automobila, nakita i satova u vrijednosti od oko 2 milijuna eura i gotovo 3 milijuna eura u gotovini. Zaplijenjeno je i dosta oružja, streljiva i eksploziva.

Vjeruje se da ova zločinačka organizacija stoji iza višetonskih pošiljki kokaina koje su stizale u Europu izravno iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora ili tranzitom preko logističke infrastrukture u zapadnoj Africi.

Ova banda je u kriminalnom podzemlju bila poznata po nasilju i umiješanosti u velike pljačke. Jedna od ključnih meta uhićenih u Srbiji bio je bivši vođa zloglasne kriminalne skupine Pink Panther.

Narkobosovi su identificirani u sklopu tekuće analize podataka Sky ECC-a, šifrirane komunikacijske platforme koja je ukinuta u ožujku 2021.