VIDEO: OTKRIVAMO – Kako i kada možemo vidjeti uzima li netko i koju drogu?

droga, šprica, drogeraši

Problemi s drogom sve su veći u svijetu, ali ne zaobilaze niti Hrvatsku. I roditelji, koji sumnjaju u to da im djeca možda imaju problema s drogom uvijek se pitaju – kako to otkriti?

Valja reći da se to je li netko uzeo drogu može utvrditi čak i nekoliko mjeseci nakon uzimanja. Naravno, sve zavisi od toga traži li se  prisustvo nedopuštenih supstanci u krvi, urinu ili kosi.

Stručnjaci kažu kako droge poput marihuane, kokaina i MDMA-ja mogu ostati u organizmu danima, tjednima, pa čak i mjesecima nakon uzimanja.

Evo koliko dugo različite droge ostaju u krvi, urinu ili kosi. Marihuana u urinu ostaje 7-30 dana, u krvi oko dva tjedna, a u kosi do 90 dana.

S druge pak strane kokain je u urinu svega tri do četiri dana, u krvi ga se može naći samo jedan do dva dana, ali u kosi čak i do 90 dana.

Valja znati da alkohol iz krvi “ispari” za 10-12 sati, iz urina za tri do pet dana, ali u kosi isto ostaje i do 90 dana.

Ako je netko uzimao LSD-e to se iz urina može vidjeti i nakon jednog do tri dana, iz krvi svega dva do tri sata, a iz kose do tri dana.

MDMA, ili ecstasy, polusintetička psihoaktivna droga iz obitelji feniletilamina, koja se obično se smatra psihodeličnom drogom, iako efekti koje uzrokuje odstupaju od tipičnih psihodelika, dajući

više stimulativne nego vizualne efekte, u urinu ostaje tri do četiri dana, u krvi dan ili dva, ali kosa ostavlja tragove i do 90 dana.

Heroina je u urinu vidljiv tri do četiri dana, u krvi do 12 sati, a u kosi do 90 dana. Amfetamini u urinu ostaju jedan do tri dana, u krvi oko 12 sati, a u kosi do 90 dana.

Ako je netko uzeo metamfetamin, to se u urinu vidi tri do šest dana, u krvi 24 do 36 sati, a u kosi do 90 dana.

Da bi podaci bili vjerodostojni valja imati na umu kako vrijeme otkrivanja ovisi i od visine, težine, starosti, općeg zdravstvenog stanja pojedinca i učestalosti uzimanja droga.

Komentiraj