VIDEO: OREŠKOVIĆ – Teška korupcija, poput ove iz Ine, trebala bi biti kvalificirana kao čin veleizdaje

Nažalost, u postojećem Kaznenom zakonu, veleizdajom se smatra samo ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti ili ustavno ustrojstvo RH putem sile ili prijetnje, kaže Dalija Orešković saborska zastupnica stranke Centar.

Na Facebooku pojašnjava čime je razljutila Gordana Jandrokovića:

Na kraju ovog videa u kojem su dvije današnje replike spojene u jednu, Gordan Jandroković me pozvao da se odreknem svog saborskog imuniteta kako bi me za izgovorene riječi mogli progoniti na sudu, ali potom se ogradio da to od mene traži tek onako, retorički.

No, i ja ću postaviti jedno pitanje, ali na krajnje ozbiljan i nimalo retorički način, a uputit ću ga stručnjacima za ustavno i kazneno pravo, nadajući se da će mi barem netko od njih javno, ili privatno odgovoriti.

Pitanje glasi, može li se i uz kakvu formulaciju izmijeniti članak 340. Kaznenog zakona na način da se i teška koruptivna kaznena djela obuhvate pojmom veleizdaje, te ako postoje kakve ustavnopravne ili druge zapreke zbog kojih to ne bi bilo prihvatljivo, postoji li način da se takve zapreke premoste.

Naime, ovo pitanje trebalo bi biti jedno od onih kojima se oslikavaju moralne i institucionalne vrijednosti buduće Hrvatske. Sljedeći logičan korak bio bi promjena Zakona o političkim strankama, na način kojim se Ustavni sud obvezuje da onim političkim strankama koje su korupcijom počinile kazneno djelo veleizdaje, zabrani daljnji rad i njihovo postojanje!

Životnog rezona za ovakav moj prijedlog sasvim sigurno ima, jer je više štete i destrukcije države i interesa svih njezinih građana kao i gospodarstva nanijela prodaja i pljačka Ine u ovako neslućenim razmjerima, nego što su to neka djela koja bi se po postojećem opisu iz Kaznenog zakona veleizdajom smatrala.

Na pitanje Gordana Jandrokovića, s kojom to lakoćom optužujem sve HDZ-ove zastupnike da su dio iste te korupcije, ovdje ću dati i malo prošireni odgovor, s istom onom lakoćom s kojom HDZ desetljećima pljačka i razara generacije i generacije naših državljana, a da zbog toga nitko iz redova HDZ-ove većine, nema ni grižnje savjesti, ni srama.

Za kraj, sjetite se ovog kada HDZ-ovci sljedeći put krenu s lažima kako oporba samo kritizira, bez vlastitih prijedloga, jer prijedloga itekako ima. Ovo je tek jedna sitnica.