VIDEO: OPTUŽNICA TORCIDAŠIMA – Makljada s policijom na A1 mogla je završiti kao veća tragedija

U svibnju prošle godine u velikim neredima na autocesti A1 kod odmorišta Desinec u napadu Torcidaša ozlijeđeno je desetak policajaca, a dvoje navijača ranjeno.

Za 42 navijača policija je prikupila dovoljno dokaza za optužnicu. U optužnicama su i iskazi djelatnica s benzinske pumpe koje su se u trenutku napada nalazile na radnom mjestu.

Radnice su se šokirale kad su navijači krenuli izlaziti iz vozila i napadati policajce, al su ipak ostale dovoljno pribrane da pobjegnu u ured upravitelja i zaključaju se. Cijeli napad i nerede gledale su na nadzornim kamerama, strahujući za vlastiti život s obzirom na to da su torcidaši palili baklje i bacali ih na prostor pumpe neposredno uz agregate za gorivo. Zbog zapaljivosti para i visokih temperatura sve je moglo eksplodirati.

“Tog dana radila sam u popodnevnoj smjeni, od 14,00 do 22,00 sata, s kolegicom. Nisam znala da se tu večer u Zagrebu odigrava nogometna utakmica između Dinama i Hajduka. Uobičajena je praksa da se benzinska postaja, zatvara kada navijači iz Zagreba odlaze prema Dalmaciji, a to sve zbog toga što se navijači zaustavljaju na odmorištu, nakon čega ulaze u prodavaonicu benzinske gdje kradu razne artikle, uglavnom pića, pivo, a to rade navijači svih skupina. U više navrata sam svjedočila tim krađama. Zbog toga je praksa da na odmorište dolazi određeni broj policijskih službenika kako bi se one spriječile. Oko 21 sat došao je jedan policajac i rekao da zatvore postaju te da će oni blokirati ulaz na odmorište zbog dolaska navijača Hajduka”, rekla je jedna od radnica, piše Danas.hr.

I ovakve su scene viđene u napadu na policiju

“U jednom trenutku vidjela sam kako je policija zatvorila ulaz na odmorište, izašla sam i vidjela zastoj vozila na autocesti, točno u ravnini s benzinskom postajom. Nazvala sam kolegu koji je trebao doći u noćnu smjenu kako bi mu rekla da je zastoj na autocesti, mislila sam da je bila prometna. U tom trenutku su iz vozila počeli izlaziti ljudi, ali nisam vidjela da bi oni imali kakva navijačka obilježja. Nazvala svoga šefa i rekla mu da zatvaramo benzinsku postaju i da ćemo ugasiti svjetla, jer dolaze navijači i kako ne bi misli da pumpa radi – ispričala je djelatnica. Sve su elektronski zaključali kad je netko počeo lupati po vratima. Prepala se dok nije shvatila kako se radi o konobarici kafića u sklopu pumpe.

Ušla je u zadnji tren prije nego su dotrčali nepoznati muškarci”, nastavila je svoju ispovijest prestravljena djelatnica benzinske pumpe.”Otišle smo u ured voditelja, gdje smo se sakrile i tamo na monitoru gledale video nadzor. Veliki broj ljudi, vjerojatno navijača, trčali su odmorištem i postajom prema policajcima. Bila je velika buka i galama, a čula sam i pucnjeve. Dobro sam vidjela da ti navijači pale baklje i ispaljuju rakete, a sve prema mjestu gdje su se nalazili policajci. U jednom trenutku je prostor benzinske postaje, zbog pucanja raketa i paljenja baklji, bio osvijetljen crvenim svjetlom. Rakete i baklje su aktivirali pored samih agregata za točenje goriva, što me dodatno prestrašilo, zbog mogućnosti izazivanja požara ili eksplozije benzinskih para”, ispričala je djelatnica.

Istu priču ponovila je i njezina kolegica, ali i dodala još neke detalje. “Konobarica iz kafića u posljednji trenutak pobjegla na sigurno nakon što je čula pucnjeve”, rekla je.

I iz Centra za forenzička ispitivanja Ivan Vučetić potvrdili su da je postojala opasnost od veće katastrofe nakon što je provedeno vještačenje predmeta pronađenih na mjestu događaja odnosno bengalki i ostalih pirotehničkih sredstava.

“Dostavljena pirotehnička sredstva mogu u svom krugu djelovanja izazvati niz štetnih posljedica kao što su opekline na tijelu. Izgaraju na visokim temperaturama (700- 2500 ºC) i mogu vrlo lako uzrokovati opekline ili od izravnog kontakta s pirotehničkim plamenom ili u neposrednoj blizini”, piše Danas.hr.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!