VIDEO: OPET PEDALAFEST – Tri će se dana slaviti bicikl i kultura urbanog bicikliranja

pedalafest

Nakon dvije godine pauze, od 2. do 4. lipnja, u Zagrebu se održava treći Pedalafest u organiziaciji Sindikata biciklista.

Festival je na isključivo volOnterskoj bazi i u tri dana će se baviti temama povezanima s bicikliranjem u gradu:

“To je festival koji slavi bicikl, slavi kulturu urbanog bicikliranja, znači korištenja bicikla kao prijevoznog sredstva, kako bi približili bicikliranje i urbano bicikliranje građanima grada Zagreba. Potrebno je za urbano bicikliranje jedna kvalitetna biciklistička infrastruktura, prometna tolerancija i bonton.”, rekla je Tena Šarić iz organizacije.

Kaže da su i ove godine okupili veliki broj stručnjaka iz raznih eursopkih gradova koji će Zagrepčanima približiti kulturu bicikliranja. Lokacije Festivala su Centar mladih Ribnjak, park Ribnjak i u Močvara, uz brojna predavanja, radionice, glazbene nastupe i ostalo.

Početak je u četvrtak u 19 sati u parku, festival će otvoriti danski ambasador jer je Danska ambasada partner Pedalafesta. Nakon toga možemo čuti zanimljiva iskustva iz New Yorka:

“Teven Kenova iz New Yorka išao je ispričati priču o tome kako je radio na transformaciji New Yorka, velikih onih aleja New Yorka u velike biciklističko pješačke zone, što se činilo nemoguće ali Nwe York je uspio to napraviti.” Program u petak počinje već u 10 ujutro raznim panelima, o sustavu javnih bicikala, cikloturizmu i slično. Tu je i otvorenje izložbe fotografija iz Budimpešte.

“Gdje su fotografirani građani Budimpešte obučeni u najnormalniju svakodnevnu odjeću za odlazak na posao ili fakultet kako bi se demistificirala vožnja bicikla da se mora biti u nekom skaju ili bickama ili tako nešto. Održat će se i predavanje.”

Vanjski dio programa u petak također je zanimljiv i to svim generacijama:

“Bit će dječja likovna radionica, bit će prezentirani razni bicikli koji su hibridni ili na struju, bit će radionica hodanja po sleklineu, bit će radionica akro joge, za svakog po nešto, za roditelje da ostave klince na dječju likovnu radionicu i odu pogledati izložbu ili poslušati neki zanimljivi panel ili predavanje.”

Brojna predavanja su na redu i u subotu, kao i popravljanje bicikala i zabavni sadržaji za klince: “Puhanje velikih balona za djecu, mala škola vožnje za djecu, učit će se vrtiti hula hop, bit će dječje likovne radionice, igra traženja blaga, bit će dječja glazbena radionica kojoj će se izrađivati glazbeni istumenti od prirodnih materijala, bit će plesna radionica od kluba Back to swing, u parku će također Danska ambasada imati svoj Danski garden party kako su oni to nazvali.”

Pedalafest završava velikom Kritičnom masom koja starta u 19 sati u parku Ribnjak: “To je biciklistička vožnja kroz grad Zagreb kojom želimo pokazati koliko građana koristi bicikl kao prijevozno sredstvo u grad Zagreb. Vozit ćemo jednu cik cak rutu i do negdje 15 do 8, 8 ćemo završiti na nasipu kod kluba Močvara gdje će biti dodjela nagrada kampanje Biciklom na posao jer kampanja završava s ovim festivalom Pedalafest.”

Na nasipu će se održati i revija neobičnih bicikala uz glazbeni program, koji se poslije nastavlja u Močvari. Kritična masa će se voziti pod policijskom pratnjom koja će nakratko zaustavljati promet u gradu. Ovo je trasa kojom će bicikli prolaziti:

Ribnjak, Branjugova, Palmotićeva, Đorđičeva, trg Žrtava fašizma, Ulica kralja Držislava, Boškovićeva, Hebrangova, Roosveltov trg, Savska, Vukovarska, pa opet Držićeva, Most Mladosti, Sarajevska, Tomljanovićeva, Većenslava Holjevca, pa onda Most Slobode, Slavonska avenija, Trnjanska cesta, Trnjanski naspi i onda završavamo ispred kluba Močvara uz nasip”, objasnila je Tena Šarić iz organizacije.

Sva događanja su besplatna, a detalje možete naći na Facebook događaju Pedalafest ili web stranici pedalafest.eu.