VIDEO: OPERACIJA FRANKENSTEIN – Rus Spiridonov prvi pacijent koji čeka da mu bude presađena glava

Valerij Spiridonov 1

Već dugo talijanski neurokirurg Sergio Canavero izaziva razne komentare stručnjaka kao i običnih ljudi zbog svog nauma da obavi operaciju presađivanja glave.

Mediji na veliko pišu kako se za “operaciju Frankenstein” priprema na način da leševe oživljava elektrošokovima.

Sada postoji i prvi kandidat za tu po mnogima suludu operaciju, a to je Rus Valerij Spiridonov (32), koji je od djetinjstva u invalidskim kolicima.

Boluje od tzv. Werdnig-Hoffmanove bolesti, a riječ je o teškom obliku mišićne atrofije. Bolest je urođena, a na žalost smrt dolazi vrlo brzo, obično nakon treće godine.

No, Valerij Spiridonov već je debelo nadmašio prognoze, osjeća se ralativno dobro i spreman je, kako kaže, za novo tijelo.

Operacija bi trebala, prema najavama, biti u prosincu 2017. godine, kada bi njegova glava trebala biti presađena na drugo tijelo.

Valerij Spiridonov i dr. Sergio Canavero
Valerij Spiridonov i dr. Sergio Canavero

Neurokirurg Sergio Canavero vrlo je optimističan i vjeruje sa čak 90 posto da će njegova operacija uspjeti.

“Postoji uvijek granica rizika, to ne mogu nikako zanijekati, ali jednako tako sam siguran i u svoj rad”, kaže Canavero.

Uspjeh operacije, kaža, potpuno ovisi o ruskom preparatu koji se zove perftoran – zamjena za krv koja može riješiti teškoće zbog velikoga gubitka krvi kada se glava odvaja od tijela.

Anatolij Trošin, koji je poznati kirurg transplantolog, ima i ideju što valja učiniti kada  bi nešto za vrijeme operacije krenulo loše.

Po njemu, glava bi, nakon odvajanja od tijela, bila smještena u posebni kontejner nalik astronautskom skafanderu.

“Kontejner mora izvana po obliku biti takav da ga dobrovoljni davatelj krvi i krvnih žila može lako pričvrstiti i stalno nositi na tijelu. Tako će se dobiti efekt sijamskih blizanaca”, objašnjava Trošin.

Teškoće se javljaju još i zato što je mali broj zemalja koje žele sudjelovati u takvom eksperimentu – Vijetnam, Južna Koreja i Kina, pa se očekuje da bi operacija trebala biti u Kini.