VIDEO: ONI SU PLEMENITI I HRABRI – Nakon katastrofe u nuklearki Fukushima Daiichi oni čiste kuću po kuću

fukushima, nuklearka, daiichi, katastrofa

Razorni potres i tsunami otjerali su iz svog doma 160 tisuća ljudi od kojih mnogi vjeruju kako se nikada neće moći vratiti, iako vlada tvrdi da će za 30 godina radijacija nestati.

Ožujak je 2011. Japan najprije pogađa razorni potres, a on je pokrenuo razorni tsunami od čak 15 metara! I tada je došlo i do velike i nepopravljive štete u nuklearki Fukushima Daiichi. Tsunami je uništio sustav hlađenja i reaktori su se počeli pregrijavati. Od četiri reaktora, čak su se tri pregrijala do katastrofičnih razmjera.

U ožujku ove 2016,. bit će pet godina od strašne katastrofe i u radijusu od 20 kilometara strogo je zabranjena zona. Sa šireg područja evakuirano je oko 160.000 ljudi, a njih 120.000 ne može se još vratiti jer je prevelika radijacija i opasna za ljude. Nakon Černobila to je najveća nuklearna katastrofa.

Sada na čišćenju radi oko 20. 000 ljudi. Čisti se i prska kuća po kuća, ulica po ulica, a radnici kopaju i površinski sloj tla. Miču ga na otpad, a čiste se i dublji slojevi kako bi sve bilo što manje radioaktivno. Iako vlada u Japanu tvrdi kako će za trideset godina radioaktivni otpad zauvijek nestati, evakuirani građani baš i ne vjeruju da će se ikada vratiti. (t. b.)