VIDEO: NOVI ALBUM U PRODAJI – Marija Vidović i “The Power of Opera / Moć opere”

Album nastao u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom kojom je dirigirao jedan od najboljih svjetskih tenora Francisco Araiza, prvoklasan je album na kojem se nalazi dvanaest opernih arija u maestralnoj izvedbi Marije Vidović.

“Ovaj prekrasan i atraktivan album Marije Vidović, u kojemu razotkriva široku lepezu poznatih talijanskih opera te izvanrednog izbora arije hrvatskog skladatelja Ivana pl. Zajca na sebi svojstven način objašnjava sve rečeno i s pravom mogu reći da je ovo primjer albuma koji pokazuje u svim točkama ono najbolje u ženskom vokalu. Počnimo s tim da je glas Marije Vidović glas punog lirskog soprana, obdaren prirodnom elegancijom i gracioznošću koje se ne stječu: ili se imaju ili nemaju.

U Mariji Vidović postoji još jedna posebnost kao odlučujuća značajka njezine glazbene i individualne osobnosti: to je njezina izvedba koja nije ni samodopadna ni dramatično nametljiva, a dokazuje da su glazbena strogoća i finoća sposobne proizvesti duboku i trajnu emociju”, napisao je u knjižici izdanja Gerardo Kleinburg, poznati svjetski glazbeni kritičar i pisac.

Kroz dvanaest odabranih arija talijanskih skladatelja: Verdija, Puccinija, Donizzettija, Rossinija, Bellinija, Leoncavalla te hrvatskog skladatelja Ivana pl. Zajca, Marija Vidović oslikala je portrete drugih žena, najpoznatijih opernih heroina. Album “The Power of Opera / Moć opere” snimljen je u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” te miksan i masteriziran u Croatia Records Studiju. Marija Vidović ovim je albumom potvrdila uspješnu suradnju sa Zagrebačkom filharmonijom i ravnateljem Mirkom Bochom koja je započela još prošle godine, a nastavila se i ove godine zajedničkom britanskom turnejom na kojoj su oduševili publiku. Ono što posebnim čini ovaj album je i činjenica da je Zagrebačkom filharmonijom ravnao Francisco Araiza, legendarni tenor i mentor Marije Vidović.

Njegova stilska svestranost i otmjen stil njegove scenske prisutnosti učinili su ga jednim od najtraženijih izvođača na opernim i koncertnim pozornicama širom svijeta, a u ulozi dirigenta pokazuje jedinstvo pjevača s dirigentskom palicom, ali i dirigentske palice s pjevačem.

“Profesor i studentica u jednom trenutku, danas Francisco Araiza i Marija Vidović, dosegnuli su razinu glazbenog i umjetničkog jedinstva i suučesništva, a s ovim albumom naslikali su prekrasan i nezaboravan portret žena iz opera”, dodao je Kleinburg.

Knjižicu ovog izdanja, osim Kleinburgovog osvrta, krase i biografije Marije Vidović, Francisca Araize te Zagrebačke filharmonije kao i fotografije Samira Cerića Kovačevića sa snimanja albuma.

Prva operna arija na ovom albumu je Verdijeva “I Vespri Siciliani: Merce, dilette amiche” za koju je Marija Vidović snimila spot u prekrasnom baroknom dvorcu Miljana.