VIDEO: NOVA INTERPELACIJA OPORBE – O Vladinom upravljanju sustavom civilne zaštite

Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka i Klub zastupnika SDP-a održao je konferenciju za medije na temu “Interpelacija o radu Vlade Republike Hrvatske u vezi s upravljanjem sustavom civilne zaštite”.

Izvor: Media servis

Oporba će podnijeti Interpelaciju zbog potresa u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji te epidemije koronavirusa.

SDP-ovac Arsen Bauk nabrojao što su vladajući propustili napraviti: “Prvo – nije napravljen sveobuhvatan pregled postojećeg stanja sposobnosti Civilne zaštite prijetnji rizika i nisu predloženi usklađeni modeli izgradnje sposobnosti koji bi obuhvatili mogućnost odgovora na svakodnevne potrebe za redovitim djelovanjem u sustavnu međuinstitucionalnu razmjenu informacija kroz izvanredne situacije, katastrofe i krizna stanja. Vlada nije uspjela usklađeno djelovati prilikom katastrofe uz izostanak sazivanja Stožera civilne zaštite. Vlada nije adekvatno uključila stanovništvo u Sustav civilne zaštite što je posebno došlo do izražaja nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji kada se ravnatelj Civilne zaštite obrušavao na građane koji su priskočili u pomoć i karakterizirao ih kao prijetnju.”

Propusti oko epidemije su sljedeći: “Vlada također nije unaprijedila sposobnosti zdravstvenog sustava i Sustava civilne zaštite za pravodoban odgovor na ugrožavanje života i zdravlja građana što može imati katastrofalne posljedice u mogućim budućim izvanrednim događajima. Osim ovoga, u pandemiji, na različitim nelogičnim odlukama, smanjila je povjerenje građana u Sustav civilne zaštite kao izvan i iznad političkog tijela te ustvari povećala dojam građana da se u slučaju Stožera radi samo o novom soju HDZ-a.”

Interpelaciju podržavaju i Klub HSS-a i HSU-a, Klub Centra i GLAS-a te Klub IDS-a. Čelnik Platforme Možemo! Tomislav Tomašević očekuje da će ova interpelacija poslužiti za konstruktivnu raspravu, pronaći najbolja rješenja te naučiti iz vlastitih grešaka.

“Sustav Civline zaštite u Hrvatskoj sustavno se zanemaruje već dobrih 15 godina. Imamo stagnaciju od financijskih izdvajanja u proračun vezano uz Sustav civilne zaštite. Vidjeli smo da je Zakonom o sustavu domovinske sigurnosti unešen nered u sustav te da Zakon niti jednom prošle godine nije bio aktiviran, unatoč pandemiji i dva razorna potresa, niti jednom.”

Improvizirali smo s osnivanjem Fonda nakon što su se dogodile prirodne katastrofe, upozorio je Tomašević:

“Umjesto da smo poštovali Zakon koji smo donijeli i imali Fond spreman. Ono što osobno mogu reći je da na terenu nije funkcionirala koordinacija između državnih službi i samoorganiziranih volontera.”