VIDEO: NAKON UHIĆENJA DUMBOVIĆA: To je vijest kao o vremenskoj prognozi – kažu zastupnici

Bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović uhićen je u akciji policije i USKOK-a. Razlog su Dumbovićeva navodna pogodovanja tvrtkama njegovog sina Darka koji je također uhićen, potvrdio nam je Dumbovićev odvjetnik Dražen Ivanić.

Izvor: Media servis

“Ono što znam sa sigurnošću jest da je uhićen i Darko Dumbović, a je li još neka osoba uhićena, taj podatak nemam. Gospodin Darinko Dumbović je optužen za pogodovanje svom sinu Darku za vrijeme dok je obnašao dužnost gradonačelnika Grada Petrinje. U tijeku su istražne radnje. Jutros sam bio prisutan za vrijeme pretresa obiteljske kuće gospodina Dumbovića u Petrinji. On je službeno uhićen.”

Uhićenje su komentirali saborski zastupnici ljevice. Doduše, za to su doznali tijekom pressice na kojoj su ponovno tražili opoziv minstra Vilija Beroša. Ivani Kekin iz Nove ljevice prva je asocijacija bio HDZ. No, novinari su je ispravili, a u komentar se uključila i Katarina Peović iz Radničke fronte.

“Vjerujem da nitko više nije začuđen. To je priča koja se ponavlja doslovce iz dana u dan. To nam je vijest kao i vremenska prognoza, da je negdje uhićen neki korumpirani HDZ-ovac. To je sve što mogu reći”, poručila je Kekin nakon čega su je novinari ispravili rekavši da je Dumbović član Reformista.

Na to se nadovezala Katarina Peović iz Radničke fronte “To su te reforme”, rekla je Peović. “To su reforme. Da. Svaki dan o tome slušamo. Nisam čak niti vidjela tu vijest dok sam se pripremala, ali ne mogu reći da sam iznenađena”, zaključila je Kekin.

Svakoga tko se ogriješio o zakon se mora procesuirati, bez obzira na stranku iz koje dolazi, poruka je šefa SDP-a Peđe Grbina. Posebno ga je iznervirala sumnja da je Dumbović, za vlastito bogaćenje, iskoristio katastrofu koju je uzrokovao potres.

“To je strašno! Kolege su sad govorile o tome da se pandemija iskoristila za pljačku. Pandemija! Isto se događa i sa obnovom, a pogledajte bolnice. Idite gore na Šalatu… Što se dogodilo dvije godine nakon potresa? Ništa.”, rekao je Grbin.

Ovo je jedan u nizu primjera koji pokazuju da u Hrvatskoj ne funkcionira ni sustav prevenecije niti represije, komentar je Dalije Orešković iz Kluba Centra i Glasa koja prstom upire u HDZ.

“Gospodina Dumbovića se sjećam iz razdoblja moje funkcije u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa i predmeta koje sam tada vodila. Sve što se događalo kasnije samo je jedna njegova koruptivna nadogradnja. No, kako korupcija jača, tako slabe institucije pod čizmom i pod toksičnim djelovanjem HDZ-a. Ono što se nekada, do prije svega par godina, činilo nemoguće, danas je moguće jer je HDZ izmjenom čitavog niza antikorupcijskih zakona naprosto svoju korupciju pustio s lanca.”, zaključila je Orešković.