VIDEO: NAKON TAJNOG POSJETA KIJEVU – Što je Joe Biden osobno obećao Volodimiru Zelenskom?

Uz najstrože mjere sigurnosti američki predsjednik Joe Biden je u ponedjeljak (20.1.) iznenada stigao u posjet Ukrajini. Za vrijeme susreta s predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu se oglasila zračna uzbuna.
Na početku susreta su Volodimir Zelenski i Joe Biden odali počast Ukrajincima palim u ratu. Ovo je Bidenov prvi posjet Ukrajini od početka rata – kratko pred prvu godišnjicu početka rata. Iz sigurnosnih razloga putovanje je držano u tajnosti. Dok su dva predsjednika napuštala crkvu u Kijevu, u gradu su se čuli alarmi zbog zračnog napada.

Prilikom razgovora sa Zelenskim, Biden je najavio novi paket od pola milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini. Zemlja ima „nepokolebljivu podršku“ Sjedinjenih Država, rekao je Biden. On je najavio i isporuku dodatnog oružja, uključujući topničko streljivo, protutenkovske sustave i nadzorne radare za zaštitu ukrajinskog stanovništva od zračnih napada.

Zelenski je rekao da je na sastanku s Bidenom riječi bilo i o mogućim isporukama projektila dugog dometa. Posjet američkog predsjednika Kijevu Zelenski je ocijenio kao „iznimno važan znak podrške“.
azličiti zapadni državnici već su bili u Kijevu, jednako kao i Bidenova supruga, ali sam predsjednik još nije: za njega općenito važe znatno strože sigurnosne mjere nego za druge političare, pišu Deutsche Welle.

Foto: Screenshot

Nakon Ukrajine – Poljska

Činjenica da je svoj posjet planirao neposredno prije prve godišnjice izbijanja rata ima veliku simboličku vrijednost – kao znak podrške najvažnijeg i najmoćnijeg saveznika Ukrajini. U proteklih nekoliko mjeseci Amerikanci su isporučili ukrajinskoj vojsci razne pakete oružja i streljiva vrijedne gotovo 30 milijardi dolara – uključujući i različite sustave teškog naoružanja.

Iz Kijeva Biden odlazi dalje za Varšavu. U utorak (21.2.) poslije podne bi se Biden trebao ispred predsjedničke palače obratiti svjetskoj javnosti s, kako kažu iz poljskih izvora, „vrlo jakom i važnom porukom svijetu“. Nije, naravno, slučajno da će Biden govoriti istog dana kada se i ruski predsjednik Vladimir Putin namjerava obratiti naciji. Očekuje se da će Biden, između ostalog, potvrditi odlučnost Sjedinjenih Američkih Država da pomažu Ulkrajini „koliko god bude potrebno“.

Foto: Screenshot

Promjena u geostrateškoj orijentaciji?

U srijedu će se u Varšavi okupiti predstavnici država od Baltika do Rumunjske (Estonija, Letonija, Litva, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Bugarska i Rumunjska). To su zemlje na istočnom krilu NATO-a, u neposrednoj blizini Rusije, Bjelorusije i Ukrajine.

Poljski političari su proteklih dana više puta isticali da američki predsjednik dolazi u Varšavu drugi put u jedanaest mjeseci. U intervjuu za američki TV-kanal CNBC, načelnik poljske vojske, general Rajmund Andrejčak, ukazao je da je rat protiv Ukrajine učvrstio promjenu fokusa u Sjedinjenim Državama. „Fokus iz vremena Hladnog rata jasno je pomaknut s Njemačke na Poljsku. Geostrategija je važna, geografija je važna, kao i naš napor da stabiliziramo Zapad“, rekao je poljski general.

Znači li to, dakle, da je sada Poljska glavni američki saveznik u NATO-u? Marek Madej, politolog s Varšavskog sveučilišta, ne misli tako: „To što je fokus stavljen na Poljsku nije stvar izbora ili preferencija. Svi transporti za Ukrajinu moraju ići preko Poljske i zato je to više stvar logike, geopolitičke logike.“

Fptp: Screenshot

Američki vojnici u Europi

S tim se slaže i šef varšavskog ureda Njemačkog Maršalovog fonda Michail Baranowski. „Mislim da je za Bidena i njegovu administraciju Europa u cjelini najvažniji saveznik, a NATO najvažniji savez. Čak i ako se fokus zbog rata pomakne na istok, uloga Njemačke, Francuske, Velike Britanije ili Italije neće zbog toga biti smanjena“, ocjenjuje Baranowski za DW.

Većina od oko 100.000 američkih vojnika u Europi stacionirana je u Njemačkoj (oko 38.000). Zatim slijede Italija i Velika Britanija. U Poljskoj trenutno ima oko 10.000 američkih vojnika i oni su tamo uglavnom na bazi rotacije.