VIDEO: NAKON POTRESA U TURSKOJ – Iz ruševina izvlače mrtve i ozlijeđeni

Nakon što je snažan potres pogodio zapad Turske i dijelove Grčke, turski mediji su izvijestili o više mrtvih i više od 250 ozlijeđenih. U ruševinama je zatrpano mnogo ljudi, pa će brojke mrtvih i ozlijeđenih nažalost rasti. Dijelove obale pogodio je i tsunami.

Nakon teškog potresa s epicentrom u Egejskom moru, 13 kilometara od otoka Samosa, stižu prvi izvještaji o mrtvima i ozlijeđenima. Europski mediteranski seizmološki centar je priopćio da se radilo o potresu magnitude 6,9 stupnjeva. Podrhtavanje se osjetilo i u susjednoj Grčkoj.

Mnogi su pod ruševinama

Na zapadu Turske srušile su se brojne građevine i pod sobom zatrpale ljude. Turski mediji su priopćili da je do sada pronađeno šestoro mrtvih i više od 200 ozlijeđenih. Televizijska postaja TRT prikazala je snimke urušenih zgrada u gradu Izmiru. Izbila je panika, telefonske veze su prekinute. Na terenu su brojne liječničke ekipe i helikopteri.

Na otoku Samosu ljudi su bježali iz kuća, a guverner Yannis Stamoulis je pozvao stanovništvo da se za sada ne vraća u kuće, jer postoji opasnost od novih podrhtavanja tla.

Opasnost od tsunamija

U gradu Vathyju došlo je do tsunamija. Grčka televizija je prikazala snimke preplavljene promenade po kojoj je voda nosila automobile. I na snimkama iz turskog grada Seferihisara stižu snimke poplavljenih ulica. Stručnjaci upozoravaju na opasnost od novih tsunamija.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan preko Twittera je obećao pomoć pogođenim područjima. I predsjednik Europskog vijeća Charles Michel ponudio je pomoć EU-a. „EU je spreman pružiti podršku”, napisao je na Twitteru, prenosi Deutsche Welle.

Komentiraj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *